размер на шрифта:

Защо сме бедни българите

17.06.2014| Коментари Новини17| видяна 13679
Новини

Защо сме бедни българите е много интересен въпрос. Освен че зависи от състоянието ни, от политиката, от икономиката, има нещо, което се крие в народопсихологията може би. То е, че българите не планират, те живеят ден за ден, искат всичко да изхарчат на момента и не виждат смисъл да спестяват или да мислят за бъдещето, коментира финансовият консултант Стойне Василев в рубриката "Марж" на Дарик радио.

Според него една от другите причини е високият процент на собствени жилища. В България 97.5% от хората имат собствени жилища. Това какво означава? Взимат ипотечен кредит например, което не им позволява да инвестират и да живеят по-добре със спестените и инвестирани пари.

За хората с малки заплати е още по-важно добре да си планират парите. Ако получаваш високи доходи е доста по-лесно. Дори да направиш някаква глупост, на края на месеца идва заплатата и ти пак си разполагаш с високи доходи и няма проблем. За хората с по-ниски доходи обаче е от основно значение да управляват финансите си, посочва Василев.

По думите му управлението на личните финанси е като миенето на зъбите сутрин - лесен и полезен навик, който всеки може да изгради в ранна детска възраст.

Интересното е, че в България това не се учи - как да си управляваме парите. Учим всичко друго - разни факти по математика, биология, но никой не ни казва как да си управляваме парите. И когато човек започне работа и получи пари, се оказвам пред дилема - как да ги планира, какво да си купи, дали да вземе кредит?

Василев препоръчва да пазим касовите си бележки и да отчитаме в края на всеки месец за какво сме харчили парите си. Така ще можем да оптимизираме разходите си.

Идеята на управлението на личните финанси не е да намалим стандарта си на живот и да купуваме евтини стоки. Идеята е там, където можем, да спестим и да си купуваме стоки и услуги със същото качество, но планирано.

След като вече знаем за какво и колко харчим, можем да съставим бюджет, чието спазване трябва да превърнем в навик.

Основното е да имаме някакви бели пари за черни дни. Всичко се случва, икономиката е такава, може да остави някой без работа, да се случи инцидент, човек да се разболее - тези пари са за това, да покрият непредвидени нужди.

Разбира се трябва да има и дългосрочна цел - като се оттегли човек от работа и иска да се занимава с друго, тогава не може да разчита само на държавната пенсия. Абсолютно е ясно, че със сегашното състояние на страната - застаряването на населението, по-ниската раждаемост, вероятността за получаване на пенсия е много ниска. За бъдещите пенсионери проблемите ще са още по-големи, а пенсиите още по-ниски. Така че всеки трябва да се погрижи сам за себе си, никой не е длъжен да го осигурява и да се грижи за неговото финансово бъдеще.

Ние сме свикнали жилището, в което живеем, да е собствено и това, с цената на ипотечни кредити, които се изплащат 25-30 години, с високи лихви, такси и комисионни. Трябва много трезво да помислим кога можем да си позволим такъв кредит и жилище, а дотогава да използваме жилища под наем. Дори в момента специалистите по недвижими имоти казват, че е по-изгодно да се живее под наем, отколкото да се купи собствено жилище.

Първото човек трябва да знае къде отиват парите му, за да може да ги планира, дори за по-кратък период от 4-5 месеца до година. Другото е преди да се впуснем да инвестираме, да си направят авариен фонд и да изчистим кредитите, които можем. Освен това основен навик, който е много полезен, е да заделяме част от заплатата си, да не харчим всичко, което получаваме. А с оставащите пари, ако инвестираме умно и ги увеличаваме, да постигаме други свои цели, допълваВасилев.

Източник:DarikNews.bg Снимки:sxc.hu

Коментари

За да коментираш трябва да си регистриран потребител

Водещи новини

Новини

"Райънеър" отмени 22 полета от София за Лондон

Авиокомпанията публикува пълен списък на отменените полети на сайта си

Новини

Бизнесът ще може да наема специалисти от всички професии със "синя карта"

Държавата ще предложи законови промени, които да улеснят наемането на работници от чужбина

Банкови продукти

Със съдействието на