размер на шрифта:

Кредит до заплата хит сред потребителите

Само 3 жалби са подадени от клиенти на фирми за бързи кредити от началото на 2016 г.

11.04.2016| Коментари Новини0| видяна 4925
Новини

Кредит до заплата е най-търсен от потребителите при бързите заеми. Това съобщи за „Монитор“ Иван Стойков, кредитен консултант. И допълва, че най-често средствата се използват за ежедневни или внезапно възникнали нужди. 

В момента оборотът в сектора е около 2 млрд. лв. Според него най-често теглената сума е до 1000 лв., а времето за връщане варира от няколко седмици до няколко месеца. По-високата сума не винаги означава по-дълъг срок, уточнява още той. Бързите заеми най-често се предпочитат за суми, който са под минимума на традиционните потребителски лизинги.

Все по-често се търсят и кредити за здраве, обяснява експертът. По-рядко бързите кредити се използват за ремонти.

Трябва да се изисква преддоговорна информация, съветва Стойков. По думите му по-добре е той да се разгледа с адвокат, за да се избегнат проблеми по-късно. Често хонорарът е около 100 -150 лв., които могат да спестят много повече пари при погасяването на кредита.

Ползващите бързи кредити рядко четат внимателно договорите, които подписват. Това съобщи Емилия Елчинова, директор „Контрол на пазара” в Комисията за защита на потребителите (КЗП).

„Лошото е, че те не само не си правят труда да прочетат договора, но не се интересуват подробно от предварителната информация по него”, обясни тя. 

„Не питат за поръчителите и санкциите, ако закъснеят с вноските, и не искат писмена информация за всичко. След това имат проблеми. Наистина те обикновено са притиснати от някакъв проблем и искат колкото се може по-скоро да получат парите. Затова сигурно не обръщат внимание на тези важни неща”, поясни Елчинова.

По думите й потребителите трябва да знаят, че даващият заема има задължение да посочва лихвата ГПР, изискванията за поръчителите и абсолютно всички условия, които ще влязат в договора. Идеята е потребителят да направи информиран избор. И да прецени към коя небанкова институция да вземе бърз кредит. Вече почти всички фирми спазват това изискване.От началото на 

годината само 3 са подадените жалби от клиенти срещу фирми за бързи кредити,  съобщи Елчинова.  По думите й за цялата 2015 г. броят им е бил 15.

Източник:в. Монитор Снимки:

Коментари

За да коментираш трябва да си регистриран потребител

Водещи новини

Новини

2/3 от България са икономическа пустиня

Почти половината икономика е съсредоточена в София, разкрива проучване на ИПИ

Новини

”Теленор” продава българския си оператор

Предполагаемата цена, която ще искат норвежците е 2 млрд. евро

Банкови продукти

Със съдействието на