Да се въведат квоти в магазините за български и вносни хранителни продукти, предлагат депутати. Проектозаконът вече е внесен за обсъждане в парламента.

Идеята е да има точно съотношение на чуждата и българска стока в големите вериги, за да се защитят българските производители. Предлага се да се въведе изискване 70% от млечните продукти да са произведени в България. Това да важи и за 50% от плодовете и зеленчуците през лятото и една трета - през зимата.

При месото и колбасите - предложените изисквания са за 25% произведени в България продукти.  При пилешкото -  5 от 10 предлагани пилета трябва да са отгледани у нас. Сериозни изисквания се готвят и за щандовете за вино и алкохол, където идеята е 75% от бутилките по рафтовете, да бъдат произведени у нас. 

Промените обаче ще засягат само търговските обекти с годишен оборот над 2 милиона лева. 

„Тези промени няма как да важат само за една група магазини. Това трябва да се случи за всички, защото иначе няма да мине в Конституционния съд и дори и в парламента”, коментира по Нова тв икономистът Владимир Каролев. 

„Не можеш да накараш потребителите да купят нещо, което не искат. Това е невъзможно”, убеден е той. 

„Има огромен дефицит на грижа за българския производител. Българинът трябва да осъзнае, че от един лев, който се дава за българска стока, 30 стотинки се връщат в страната. Това става по много механизми, но се случва” , коментира социологът и заместник-председател на съюз „Произведено в България” Андрей Райчев.