размер на шрифта:

Собственици превръщат апартаментите си в хотели

С приемането на туристи за няколко дни месечно те си докарват повече от среден месечен наем

09.01.2017| Коментари Новини2| видяна 15919
Новини

Хазяи масово обръщат апартаментите си на хотели. С приемането на туристи за няколко дни месечно те си докарват повече от среден месечен наем, пише "Телеграф".

Тенденцията е масова в столицата и големите градове с туристически потенциал, добавя всекидневникът. Тя се засилва с притока на чужденци поради увеличения брой полети на евтини авиокомпании до България.

Масовото явление намалява предлагането на имоти за дългосрочно отдаване по наем и така подтиква наемите нагоре.

Над 400 имота в София се отдават в най-голямата световна платформа за краткосрочно предлагане на собствени имоти airbnb.com.

Над 90% от обектите са в идеалния и широкия център на града. Сред тях има различни - от самостоятелни стаи без санитарен възел, през стаи със собствена баня до цели едностайни и многостайни апартаменти.

Към момента средната наемна цена на жилищен имот в центъра на столицата е около 12 лева на квадратен метър месечно, пише „Телеграф”. За жилище с площ 50 кв. м това означава среден наем 550 лв.

А средната нощувка в оферираните в airbnb имоти е 80 лв. за двама души. Наемът от 550 лева би бил достигнат само със 7 дни заетост в месеца. Това обяснява защо хазяите масово излизат на този квазихотелиерски пазар.

Отдаването на апартаменти за туристи е хит в Западна Европа и САЩ от зората на финансовата криза през 2007 – 2009 г.

Новини

Сега у нас в Пловдив се отдават над 200 имота, във Варна те са близо 400. Толкова са и в Бургас, а още 200 са разпределени в малките курортни градове северно и южно от областния център. Над 300 са предложени за кратък наем и в Банско.

Данъчните вече проучват пазара на краткосрочни квартири в големите градове, са казали от НАП. Все още не са правили проверки, но във ведомството вече са получили сигнали от граждани за определени имоти, които се отдават краткосрочно без видимо да изпълняват изискванията на Закона за туризма за обозначаване и категоризация.

В сигналите се посочва, че най-вероятно доходите от тези наеми не се декларират.

В много страни по света данъчните администрации имат договореност с онлайн платформата airbnb данъкът да се начислява при самата резервация. Към момента обаче НАП не е инициирала подобен разговор.

Вижте още: 

Двойно повече чужденци питат за имоти у нас 

Банките все още бягат от проекти за имоти на зелено 

Продажбите на имоти в столицата нарастват

Източник: Снимки:

Коментари

За да коментираш трябва да си регистриран потребител

Водещи новини

Новини

11 държави, в които лесно ще намерите работа през 2017 г.

Ще се изненадате, или не, но и България попада в подреждането на ManpowerGroup

Новини

Въпреки реформата българите получават все по-дълго пенсия

Сега хората разчитат на НОИ 9 години повече, отколкото в началото на промените през 2000 г.

Банкови продукти

Със съдействието на