размер на шрифта:

Търговска верига мами с различни цени

Най-много нарушения са открити при цените на млечните продукти, обясниха от Комисията за защита на потребителите

10.01.2017| Коментари Новини15| видяна 26453
Новини

Търговска верига за хранителни стоки масово заблуждава клиентите си с две различни цени за един и същи продукт, като на опаковката пишело едно цена, а на касата ни маркирали друга.

Това съобщи Комисията за защита на потребителите (КЗП) след като Върховният касационен съд (ВКС) потвърди с окончателно решение колективния иск на комисията.

До завеждането на колективния иск се е стигнало поради

нарушаване на влязла в сила заповед на КЗП

за забрана прилагането от търговеца на нелоялните практики.

Проверка на контролния орган в няколко обекта на въпросната верига установила, че потребителите може да заплатят с до 4 лв. над обявената върху опаковката цена при покупка на предварителни разфасовки на млечни продукти.

Предпоставка за това е разминаването между цената върху продуктовата опаковка, която обикновено ориентира клиента при вземането му на решение за покупка, и посочената на рафта цена, която се маркира на касата и в общия случай е с около два лева по-висока.

От КЗП дават пример, че търговецът поставял върху вакуумната опаковка на кашкавал цена 12,29 лв. за килограм и 2,26 лв. за разфасовка от 192 гр., маркираната обаче цена на касата за килограм е 14,34 лв. и 2,76 лв. за количеството в опаковката. Това означава, че клиентите на магазина плащали за килограм с над 2 лв. повече, отколкото очаквали.

Нарушението е констатирано за около

десет вида от изложените на щанда продукти

от които към момента на проверките са били налични близо общо 200 разфасовки. В някои случаи дори е установено, че върху опаковките на предварителни разфасовки от един вид продукт е поставена различна цена за килограм.

Новини

Комисията е забранила описаните нелоялни практики със заповед, потвърдена от съда. Нова проверка след влизането в сила на разпоредбата обаче показала, че търговецът продължавал да извършва същите нарушения. Следващата предприета от КЗП стъпка е завеждането на колективния иск. С потвърждаването му през декември 2016 г. ВКС задължава търговеца да не прилага в бъдеще тези практики.

От решението на съда става ясно, че сигнал е подаден срещу магазин „Т-М.“, който се намира в Търговски център „Фрапе“ в Пловдив. Там потребител купил кашкавал и е установил, че при обявена върху опаковката цена за 1 кг - 10.89 лв. е заплатил

маркирана в касовия бон цена за 1 кг - 12.79 лв.

„В случая е налице разминаване не само между цените, означени върху опаковките на стоките, поставени от производителя с тези на търговеца-ответник, но и между поставените от търговеца цени на рафтовете в магазините му и тези, по които се маркират стоките на касата в същите тези магазини на търговеца“, пише в съдебното решение.

От КЗП съветват потребителите да сравняват цената на опаковката с тази на щанда и да следим внимателно маркирането на продуктите на касата.

От друга страна регулатора препоръчва на търговците да не допускат две различни цени на една и съща стока в обекта, както и цените на предварителните разфасовки да се поставят директно върху опаковката или в непосредствена близост, за да не се заблуждават пазаруващите.

Вижте още: 

България първа в ЕС по ръст на цени на имоти 

Службите вече имат бърз достъп до всички банкови сметки 

Солени сметки за топла вода отнасят хиляди

Източник:в. Монитор Снимки:sxc.hu

Коментари

За да коментираш трябва да си регистриран потребител

Водещи новини

Новини

Фирмите за бързи кредити ясно да казват колко връщаме

КЗП е извършила анализ на общите условия на над 50 небанкови финансови институции

Новини

Кмет дава бонус отпуска, ако не пушим на работа

Кметът на Смядово поощрява непушачите с допълнителна тридневна почивка

Банкови продукти

Със съдействието на