размер на шрифта:

Къде ще наемат най-много служители през лятото у нас

Най-силен пазар се очаква в сектор "Финанси, застраховане, недвижими имоти и бизнес услуги"

14.06.2017| Коментари Новини4| видяна 6380
Новини

Положителни данни за наемане на служители отчитат работодателите през следващото тримесечие. Това показват резултатите от Обзорното изследване на ManpowerGroup за заетостта.

В него са участвали 620 работодатели, от които 79% не предвиждат увеличение на персонала, 18 на сто ще го увеличат и 3% планират да го намалят. 

Нетната прогноза за заетостта в страната остава +12%, което е най-високата стойност от началото на изследването преди повече от 6 години. 

Работодателите във всички 5 региона на България планират да увеличат числеността на служителите си в периода юли-септември. Най-силен пазар на труда се очаква в Пловдив и Варна с нетна прогноза за заетостта от +14%, следвани от работодателите в Бургас, които споделят положителни намерения за наемане с прогноза от +11%, и регионите Русе и София с прогнози от съответно +10% и +9%. 

Перспективите за наемане се подобряват в три от петте региона, в сравнение с предишното тримесечие. Работодателите в Бургас и Варна отчитат ръст от 5 процентни пункта, докато прогнозата за Русе се увеличава с 3 процентни пункта. В същото време работодателите в Пловдив отчитат намаление от 8 процентни пункта в сравнение с второто тримесечие и прогнозата за София е с 6 процентни пункта по-ниска.

В национален мащаб работодателите от всички индустриални сектори прогнозират увеличение на числеността на персонала през следващото тримесечие. Най-силен пазар на труда се очаква в сектора "Финанси, застраховане, недвижими имоти и бизнес услуги", където работодателите споделят нетна прогноза за заетостта от +18%. 

Стабилен темп на увеличение на заетостта очаква и секторът на строителството с прогноза от +16%, както и три сектора с прогнози от +15% – "Земеделие, лов, горско стопанство и риболов", "Производство" и "Търговия на едро и дребно". Най-предпазливи планове за наемане са отчетени в сектора "Ресторантьорство и хотелиерство", където прогнозата е +6%.

В сравнение с второто тримесечие на 2017 г. перспективите за наемане намаляват в четири от 10-те индустриални сектора. Най-значимият спад от 8 процентни пункта се наблюдава в секторите "Производство" и "Търговия на едро и дребно", докато прогнозите в секторите "Електричество, газ и вода" и "Минно дело" са с 3 процентни пункта по-ниски. От друга страна, работодателите от сектор "Земеделие, лов, горско стопанство и риболов" отчитат средно увеличение от 8 процентни пункта. 

Що се отнася до размера на организациите, големите (250+ служители) и средните компании (50-249 служители) планират да увеличат най-много нивата на заетост през следващото тримесечие, като отчитат прогнози от съответно +25% и +14%, докато прогнозите на малките по размер компании (10-49 служители) и микропредприятията (по-малко от 10 служители) са +9% и +6%. В сравнение с второто тримесечие на 2017 г., перспективите за наемане бележат лек спад от 2 процентни пункта при големите и средни предприятия.

"Въпреки благоприятните планове за наемане, които споделят българските работодатели в последното ни проучване, все още сме изправени пред обезпокоителен недостиг на таланти в повечето ключови за страната сектори. Пазарът на труда от много време страда сериозно от застаряване и изтичане на мозъци. Ето защо нямаме друг избор, освен да се обърнем към източници на таланти, които с години са били донякъде пренебрегвани, като жените, по-възрастните работници и маргинализираните групи, които все още са годни за наемане и със сигурност могат да изиграят важна роля при поддържането на българската икономика. Целенасоченият внос на работници от чужбина, които да попълнят недостига от таланти в най-нуждаещите се сектори, също е едно възможно решение, което бизнесът може да осъществи заедно с българските институции. Добрата новина е, че някои компании вече започнаха да правят сериозна ревизия на политиките си за привличане и задържане на таланти, но ние трябва да ускорим този процес, ако искаме страната ни да продължи да бъде привлекателна за чуждите инвеститори", коментира управляващият директор на ManpowerGroup България Надя Василева.

Новини

Източник:economic.bg

Снимки:Gettyimages

Коментари

За да коментираш трябва да си регистриран потребител

Водещи новини

Новини

Таксите при плащане с банкови карти в ЕС отпадат

Хотелските резервации, пазаруването в интернет и тегленето на пари от банкомат в ЕС ще поевтинеят

Новини

18% повече мераклии да си купят жилище в столицата

Половината от предлаганите апартаменти - тристайни

Банкови продукти

Със съдействието на