размер на шрифта:

Борисов призова бизнеса за по-високи заплати

По "Витошка" кафе няма празно - колко да сме зле?!, коментира премиерът

18.10.2017| Коментари Новини24| видяна 6897
Новини

Работодателите да дават по-високи заплати, за да задържат кадрите в България. За това призова вчера премиерът Бойко Борисов в "кратко" експозе на конференция, организирана от Форума на бизнес лидерите.

Изказването му дойде на фона на критиките от работодателски организации за бързото административно увеличаване на работната заплата.

Тези дни и от Еврокомисията изразиха притеснение, че растежът на средната заплата у нас превишава значително нарастването на производителността на труда.

Премиерът не изневери на традиционния си стил. Той се похвали с успехите на кабинета - нисък процент на контрабанда и безработица, обяви, че 10 000 деца са върнати в училище, а бизнесът все по-рядко се реди по гишета и чака по опашки.

Наред с това учителските заплати били увеличени, а парите за доходи щели да са с около 6-7 млрд.лв. повече, ако не са били инвестиции, които влизали в сметките за ток (ВЕИ централите) и инвестицията от 3 млрд. лв., която чакала на Дунав (реакторите за "Белене"), за която сега "правим им къщички, колибки, завиваме ги с фолио и завет ще им правим".

Борисов откри противодействие на това, че "българите отиват да работят във Франция и Италия".

"Може ли да си направим така заплатите, че да си останат българите тука? Може със сигурност, защото сега ние сме на критичните 6% безработица. Голяма част от тези 6% са хора, които не искат да работят, защото има абсурдна социална политика. Плащаме за всичко и навсякъде. Около 10 000 деца чрез тази мярка към семействата, която приложихме, влязоха повече в училище, иначе те щяха да останат неграмотни. Сега се оказа, че и миналата година не са посещавали училище някои. След години, като пораснат, ще са неграмотни, какво ще работят? Отново ще легнат на социалната система", обобщи премиерът.

Все пак обаче ситуацията в България не била чак толкова лоша. В коментар за сравненията и носталгията по социализма премиерът обяви, че държавата сега е по-добре, защото убийствата и грабежите били по-малко - просто тогава не ги съобщавали. Парите в банките били повече, ръст имало и при заемите.

"Като дойде петък, няма разминаване по "Витошка", кафе няма празно. Зле сме, но... колко да сме зле, като в София не можеш да се разминеш, ама не само в София, но и в Бургас и Варна", изтъкна той.

Че икономиката е в разцвет, обяви и вицепремиерът Томислав Дончев. Според него БВП щял да достигне 100 млрд. лв. може би още в рамките на тази година.

Експортът на България за последните 15 г. се е увеличил 6 пъти, може да стигне 65 млрд. лв., добави той.

"Растеж 4% е добре, по-добре е 7. Няма как да сме добри във всичко. Трябва да мислим в какво и как инвестираме", подчерта още вицепремиерът.

Източник:в. СЕГА Снимки:

Коментари

За да коментираш трябва да си регистриран потребител

Водещи новини

Новини

Вземаме 4 пъти по-малко на час от другите в ЕС

Това показват данни на Евростат за ставките за час работа през 2017 г.

Новини

Платформа прави криптовалути на знаменитости

Базираната в Сингапур GCOX вече е привлякла футболиста Майкъл Оуен и боксьора Мани Пакиао

Банкови продукти

Със съдействието на