размер на шрифта:

Глад за кадри продължава да тормози бизнеса

Трябват ни около 500 000 работници отвън

16.11.2017| Коментари Новини73| видяна 18639
Новини

Недостигът на качествена работна ръка ще е проблем на проблемите за българските предприятия и през 2018 г.

Изводът е от 25-тото европейско проучване на бизнес климата, проведено у нас от Българската търговско-промишлена палата (БТПП) сред 602 фирми от всички области.

Данните разкриват, че не само България, а целият Европейски съюз страда от липса на квалифицирани кадри. Затова темата за улеснен внос на работници от държави извън ЕС става все по-гореща на Стария континент.

"България е на последно място в ЕС по заети граждани на трети страни в икономиката си. Оценката в дългосрочен план е, че ни трябват около 500 000 работници отвън", коментира Васил Велев, шеф на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ).

Всички големи работодателски организации у нас са единодушни, че недостигът на човешки ресурси се превръща във все по-голяма спирачка за развитието на икономиката.

Велев коментира в интервю за Money.bg, че освен "бърза писта" за импорт на работници от чужбина са необходими решително намаляване на бюрокрацията и експресно въвеждане на електронно управление. За последната година имаме отрицателен ръст на чуждите инвестиции в дялов капитал, т.е. повече са напуснали страната, отколкото са влезли.

Въпреки трудностите 63% от анкетираните български фирми смятат, че бизнес климатът в страната ще се подобри през предстоящата година. Мениджърите са оптимисти и за износа - половината от участниците в проучването очакват ръст на продажбите зад граница през 2018 г

Влиянието на Брекзит е поставено на последно място като затруднение пред бизнеса и в България, и в Европа. Вероятно този резултат се дължи на това, че Великобритания няма да напусне ЕС през 2018 година. Само за Ирландия Брекзит е предизвикателство номер едно за бизнеса.

Източник:в. СЕГА Снимки:Gettyimages

Коментари

За да коментираш трябва да си регистриран потребител

Водещи новини

Новини

Коледа на кредит крие много рискове

За това предупредиха вчера от Инициативния комитет за защита на потребителите

Новини

Гарантираният минимален доход става 75 лв.

Увеличението с 10 лв. ще влезе в сила от началото на следващата година

Банкови продукти

Със съдействието на