размер на шрифта:

7 от 10 нови работни места само в 4 области на страната

По 2509 лв. от ЕС фондовете се падат на всеки столичанин, а в Кюстендил - по 614 лв.

29.11.2017| Коментари Новини5| видяна 3338
Новини

7 от 10 новооткрити работни места през последното тримесечие се падат само на 4 района в страната - София-град, София-област, и областите Пловдив и Стара Загора.

В Северна България увеличението е доста по-скромно - едва 27 хил. души, което е под броя за Пловдивска област, считана за най-бързо развиваща се.

Това сочи проучване на нивата на регионално развитие, изготвено от ИПИ, с подкрепата на Фондация „Америка за България“.

През третото тримесечие на 2017 г. заетите в страната вече са

212 хил. души повече от дъното през 2013 г.

и достигат 3,225 млн. души. Коефициентът на заетост при хората между 15 и 64 г. е на рекордно ниво от 68,5 на сто, който е най-високо от периода юли-септември 2008 г.

Икономистът Явор Алексиев пък изтъкна, че се наблюдава подем на броя на заетите лица в страната.

„Говорим за експанзия на пазара на труда", обясни той.

"Браншови организации обърнаха внимание, че ще се наложи внос на работна ръка", припомни Алексиев и посочи миналогодишния успешен пример в сферата на туризма.

Ръстът на икономиката и стабилното покачване на заплатите, което в много области означава и по-високи доходи на домакинствата, имат своето отражение и върху условията на живот. Макар и да остава страната в ЕС с най-висок дял от населението, живеещо с материални лишения, България отчита подобрение на този показател през 2016 г.

„Разликата в благосъстоянието на най-богатата област - столицата, и най-бедната - Сливен, през последните години се колебае около 4,5 пъти“, посочи Десислава Николова, главен икономист в ИПИ.

С почти 2509 лв. към края на септември София-град остава областта с най-високо изплащане на суми по еврфондовете на човек от населението, сочи още проучването.

Наред със столицата с разплатени почти 2400 лв. на човек е и област Габрово. На опашката са областите Кюстендил и Сливен - съответно с 614 и 622 лв. Под един бон изплатени пари по европроектите на жител

са още 11 области, като сред тях е и Варна.

Освен това в София притокът на чужди инвестиции и разходите за дълготрайни материални активи са близо два пъти повече от средните за страната, докато има няколко области, в които са по-малко и от половината (Кърджали, Кюстендил, Перник, Сливен, Хасково).

Източник:в. Монитор Снимки:Gettyimages

Коментари

За да коментираш трябва да си регистриран потребител

Водещи новини

Новини

Коледа на кредит крие много рискове

За това предупредиха вчера от Инициативния комитет за защита на потребителите

Новини

Гарантираният минимален доход става 75 лв.

Увеличението с 10 лв. ще влезе в сила от началото на следващата година

Банкови продукти

Със съдействието на