размер на шрифта:

Фамилните компании са по-устойчиви по време на криза

До този извод стигнаха представителите на родната и европейската организация на фамилния бизнес по време на работна среща, която се проведе през уикенда в гр. Сандански

20.10.2009| Коментари Новини0| видяна 1819

Семейните компании са по-слабо уязвими във времена на икономическа криза, защото собствениците имат по-висока мотивация за запазване на активите си в сравнение с назначените мениджъри. До този извод стигнаха представителите на родната и европейската организация на фамилния бизнес по време на работна среща, която се проведе през уикенда в гр. Сандански.

Освен това фамилните компании стават все по-предпочитани работодатели – служителите чувстват по-голяма сигурност, когато знаят за кого точно работят, търсят и вече намират все повече възможности за развитие и растеж във фамилните компании.

Специален гост на събитието бе Вицепрезидентът на GEEF, Алфонсо Либано, който е представител и на една от най-богатите испански фамилии. Като повечето собственици, той заема ръководни длъжности в десет от създадените от него компании, най-голямата от които притежава правата на Кока-кола и Nespresso за Испания, Мароко и още 12 страни в Африка.

„Фамилният бизнес в България е млад и в голямата си част се управлява от т.нар. „първо поколение”, сподели Либано своите впечатления. „Нашите колеги тук тепърва ще се сблъскват с най-сериозното предизвикателство пред фамилните компании – мотивирането на наследниците. Защото световната практика в областта сочи, че едва 15% от компаниите, избрали външни за фамилията мениджъри или превърнали се в публични, продължават да се развиват успешно.”

„България е първата страна от Източна Европа, която стана член на FBN (Family Business Network) и GEEF и от 6 компании учредители сега сме 25. В Асоциацията са представени всички сфери на икономиката, производство, строителство и недвижими имоти и услугите”, коментира г-н Христо Илиев, Председател на Сдружение на фамилния бизнес – България. „Предстои ни да направим проучване, което да покаже каква част от българския бизнес е семеен и каква част от бизнеса представляваме. За нас е от изключително значение собствеността на компанията и нейното запазване и предаване на следващото поколение. Контактите в рамките на Световната организация на фамилните компании ни показаха какво ни очаква – в много от старите бизнеси има компании с над 100 наследника, които въпреки трудностите успяват да ги развиват успешно.”

Въпреки че повечето компании са отчели намаляване на печалбите от началото на световната икономическа криза, семейните дружества се оказват по-стабилни и устойчиви от публичните, тъй като личният интерес е по-силен водещ фактор от „успешното представяне”, за което назначените управители се грижат. А добрите финансови резултати контрастират на факта, че в повечето държави над 40% от всички семейни компании се занимават с „Производство”, „Строителство” или „Търговия на едро и дребно” – едни от най-силно засегнатите от кризата сектори на икономиката. Данните сочат, че семейните фирми са по-устойчиви, защото планират по-дългосрочно и далновидно, без да търсят бърза възвръщаемост на инвестициите и печалба на момента. За тях не е проблем, ако една инвестиция се възвърне след 5-10-15 години, когато те ще предадат компанията силна в ръцете не следващото поколение. По-внимателни и консервативни са с инвестициите и си заделят повече резерви, на които да разчитат по време на криза.

Тъй като дават работа на над 60% от заетите в световен мащаб, представителите на фамилния бизнес стават все по-активни в работата по промяна на законовата уредба не само в отделните държави, но и на европейско ниво, като основната задача на GEEF в момента е ЕК да приеме общовалидно определение на „фамилна компания”, като ги отдели от групата на „Малките и средни предприятия”, каквито повечето от дружествата отдавна не са.

Източник: Снимки:

Коментари

За да коментираш трябва да си регистриран потребител

Водещи новини

Новини

Таксите при плащане с банкови карти в ЕС отпадат

Хотелските резервации, пазаруването в интернет и тегленето на пари от банкомат в ЕС ще поевтинеят

Новини

18% повече мераклии да си купят жилище в столицата

Половината от предлаганите апартаменти - тристайни

Банкови продукти

Със съдействието на