размер на шрифта:

Финансово грамотни ли сте

Проверете сами

21.09.2013| Коментари Новини0| видяна 17988
Новини

Наскоро в САЩ се проведе проучване за финансовата грамотност на населението. Резултатите: от 5 въпроса на 58% е даден правилен отговор, на 16% грешен, а на 26% е отговорено с „не знам“. Сега да погледнем какво се случва у нас.

Проучване на световната банка от 2010 г. показва, че 46% от българите определят финансовите си познания, като никакви или незадоволителни.

От изследване на Европейската комисия виждаме, че 45% от гражданите на Европа не могат да пресметнат колко е 6% от 50 000.

Намираме удивително сходни показатели от Атлантика до Черно море!

Отделете 5 минути за  5 въпроса и ще бъдете сред първите научили резултатите.

Защо това е важно и какви са изводите? На първо място – по време на финансовата криза се очерта картина на недостатъчни познания по основни финансови въпроси у населението.

Значителна част от домакинствата буквално бяха погълнати от кредитната спирала.

Причинно следствени връзки могат да се търсят в няколко направления – ролята на банките, ролята на регулаторните органи, ролята на държавата и т.н. Все фактори извън нас! И това е логично – никой не иска да признае собствените си грешки...

Малцина учат децата си за „ролята на парите“.

В образователните програми „тези неща“ не са застъпени, при все, че учебниците по математика са пълни с любимите на учениците задачи за тръби пълнещи басейни и велосипедисти каращи един срещу друг с различна скорост.

Да дадем на подрастващите уроци за парите не е лесно, но трябва да се знае, че значителна част от материята може да бъде предадена със силата на елементарната математика и с адаптирани примери.

Полезен пример за правилен подход е Великобритания, където от 2014 година „финансовата грамотност“ влиза в училищата. България се развива.

Комисията за финансов надзор публикува „Програма за защита на потребителите на небанкови финансови услуги и повишаване на финансовата грамотност 2012 – 2015г.” Организации с нестопанска цел подготвят програми, които ще бъдат застъпени в някои български училища.

Подобни инициативи са не само похвални, но реализацията им се очаква да даде солидна подготовка на гражданите за тяхното пълноправно и равнопоставено участие в обществения модел.

Какво можете да направите за децата си? Изграждайте солидни навици за значението и произхода на парите.

Отделете 5 минути, за да разберете дали сте финансово грамотни: http://www.finansovsavet.com/105510881086109110951074107210851077.html

Източник:
Снимки:

Коментари

За да коментираш трябва да си регистриран потребител

Водещи новини

Новини

"Райънеър" отмени 22 полета от София за Лондон

Авиокомпанията публикува пълен списък на отменените полети на сайта си

Новини

Бизнесът ще може да наема специалисти от всички професии със "синя карта"

Държавата ще предложи законови промени, които да улеснят наемането на работници от чужбина

Банкови продукти

Със съдействието на