размер на шрифта:

Финансово грамотни ли сте

Проверете сами

21.09.2013| Коментари Новини0| видяна 18012
Новини

Наскоро в САЩ се проведе проучване за финансовата грамотност на населението. Резултатите: от 5 въпроса на 58% е даден правилен отговор, на 16% грешен, а на 26% е отговорено с „не знам“. Сега да погледнем какво се случва у нас.

Проучване на световната банка от 2010 г. показва, че 46% от българите определят финансовите си познания, като никакви или незадоволителни.

От изследване на Европейската комисия виждаме, че 45% от гражданите на Европа не могат да пресметнат колко е 6% от 50 000.

Намираме удивително сходни показатели от Атлантика до Черно море!

Отделете 5 минути за  5 въпроса и ще бъдете сред първите научили резултатите.

Защо това е важно и какви са изводите? На първо място – по време на финансовата криза се очерта картина на недостатъчни познания по основни финансови въпроси у населението.

Значителна част от домакинствата буквално бяха погълнати от кредитната спирала.

Причинно следствени връзки могат да се търсят в няколко направления – ролята на банките, ролята на регулаторните органи, ролята на държавата и т.н. Все фактори извън нас! И това е логично – никой не иска да признае собствените си грешки...

Малцина учат децата си за „ролята на парите“.

В образователните програми „тези неща“ не са застъпени, при все, че учебниците по математика са пълни с любимите на учениците задачи за тръби пълнещи басейни и велосипедисти каращи един срещу друг с различна скорост.

Да дадем на подрастващите уроци за парите не е лесно, но трябва да се знае, че значителна част от материята може да бъде предадена със силата на елементарната математика и с адаптирани примери.

Полезен пример за правилен подход е Великобритания, където от 2014 година „финансовата грамотност“ влиза в училищата. България се развива.

Комисията за финансов надзор публикува „Програма за защита на потребителите на небанкови финансови услуги и повишаване на финансовата грамотност 2012 – 2015г.” Организации с нестопанска цел подготвят програми, които ще бъдат застъпени в някои български училища.

Подобни инициативи са не само похвални, но реализацията им се очаква да даде солидна подготовка на гражданите за тяхното пълноправно и равнопоставено участие в обществения модел.

Какво можете да направите за децата си? Изграждайте солидни навици за значението и произхода на парите.

Отделете 5 минути, за да разберете дали сте финансово грамотни: http://www.finansovsavet.com/105510881086109110951074107210851077.html

Източник:
Снимки:

Коментари

За да коментираш трябва да си регистриран потребител

Водещи новини

Новини

Таксите при плащане с банкови карти в ЕС отпадат

Хотелските резервации, пазаруването в интернет и тегленето на пари от банкомат в ЕС ще поевтинеят

Новини

18% повече мераклии да си купят жилище в столицата

Половината от предлаганите апартаменти - тристайни

Банкови продукти

Със съдействието на