размер на шрифта:

ЕК критикува България за вредна намеса в свободните професии

Спускането на минимални цени, тарифи и квоти пречи на конкуренцията

06.10.2014| Коментари Новини3| видяна 8125
Новини

Свободните професии в България са прекалено регулирани от държавата. Това сочи нов доклад на Европейската комисия, публикуван в края на септември. 

Той анализира условията за работа на адвокати, архитекти, инженери, брокери, оценители, съдебни изпълнители, нотариуси и други "свободни" гилдии в страните от ЕС. ЕК този път се фокусира основно върху четири професии - адвокати, одитори, архитекти и инженери. 

В повечето страни членки държавната намеса в голяма част от свободните професии е значителна, а специално в България нивото на регулиране е много високо, се посочва в доклада на Брюксел. Бедата е, че бюрокрацията и политиците всъщност пречат на здравословната конкуренция и на качеството на услугите, предоставяни от свободно практикуващите съсловия. 

Един от основните проблеми е спускането на минимални и фиксирани цени - като праговете за хонорари за адвокатите или пък таксите на нотариуси и съдебни изпълнители. Създават се и ненужно строги изисквания за стаж, квалификация, чиновници "спускат" определени по неясни критерии тарифи за услугите и квоти за практикуващите. При нотариусите у нас например трябва някой да изгуби правата си или да почине, за да се отвори работно място за друг. 

Прекомерното регулиране и ограничаването на конкуренцията силно засягат и потребителите - защото водят до по-ниско качество на услугите, излишно оскъпяване и забавяне заради спазване на формалностите. 

Отделно държавата със закони, наредби и правилници дава прекомерни права на браншовите камари, които превръщат членството в незаобиколимо условие. При това нормативното бреме за едни професии засяга и цели други пазари. Облекчаването на регулациите за архитекти и инженери например ще се отрази благотворно на строителния бизнес, а оттам и на целия имотен пазар, посочва ЕК. 

Страните, които по-малко се месят на свободните професии, са Белгия, Италия, Унгария, Швеция. А България е на другия полюс наред с Дания, Испания, Латвия, Холандия, Португалия и Великобритания. 

Силно регулирани у нас в момента са фармацевтите и нотариусите, коментират по повод евродоклада от Института за пазарна икономика. Българските експерти от ИПИ са категорични, че държавната намеса вреди на потребителите, на конкуренцията и на икономиката като цяло. 

Те коментират, че докладът на ЕК е поредно напомняне за увличането на администрацията в дирижирането на нормални пазарни отношения.

Източник:в. СЕГА Снимки:БГНЕС

Коментари

За да коментираш трябва да си регистриран потребител

Водещи новини

Новини

Таксите при плащане с банкови карти в ЕС отпадат

Хотелските резервации, пазаруването в интернет и тегленето на пари от банкомат в ЕС ще поевтинеят

Новини

18% повече мераклии да си купят жилище в столицата

Половината от предлаганите апартаменти - тристайни

Банкови продукти

Със съдействието на