размер на шрифта:

ЕК критикува България за вредна намеса в свободните професии

Спускането на минимални цени, тарифи и квоти пречи на конкуренцията

06.10.2014| Коментари Новини3| видяна 8109
Новини

Свободните професии в България са прекалено регулирани от държавата. Това сочи нов доклад на Европейската комисия, публикуван в края на септември. 

Той анализира условията за работа на адвокати, архитекти, инженери, брокери, оценители, съдебни изпълнители, нотариуси и други "свободни" гилдии в страните от ЕС. ЕК този път се фокусира основно върху четири професии - адвокати, одитори, архитекти и инженери. 

В повечето страни членки държавната намеса в голяма част от свободните професии е значителна, а специално в България нивото на регулиране е много високо, се посочва в доклада на Брюксел. Бедата е, че бюрокрацията и политиците всъщност пречат на здравословната конкуренция и на качеството на услугите, предоставяни от свободно практикуващите съсловия. 

Един от основните проблеми е спускането на минимални и фиксирани цени - като праговете за хонорари за адвокатите или пък таксите на нотариуси и съдебни изпълнители. Създават се и ненужно строги изисквания за стаж, квалификация, чиновници "спускат" определени по неясни критерии тарифи за услугите и квоти за практикуващите. При нотариусите у нас например трябва някой да изгуби правата си или да почине, за да се отвори работно място за друг. 

Прекомерното регулиране и ограничаването на конкуренцията силно засягат и потребителите - защото водят до по-ниско качество на услугите, излишно оскъпяване и забавяне заради спазване на формалностите. 

Отделно държавата със закони, наредби и правилници дава прекомерни права на браншовите камари, които превръщат членството в незаобиколимо условие. При това нормативното бреме за едни професии засяга и цели други пазари. Облекчаването на регулациите за архитекти и инженери например ще се отрази благотворно на строителния бизнес, а оттам и на целия имотен пазар, посочва ЕК. 

Страните, които по-малко се месят на свободните професии, са Белгия, Италия, Унгария, Швеция. А България е на другия полюс наред с Дания, Испания, Латвия, Холандия, Португалия и Великобритания. 

Силно регулирани у нас в момента са фармацевтите и нотариусите, коментират по повод евродоклада от Института за пазарна икономика. Българските експерти от ИПИ са категорични, че държавната намеса вреди на потребителите, на конкуренцията и на икономиката като цяло. 

Те коментират, че докладът на ЕК е поредно напомняне за увличането на администрацията в дирижирането на нормални пазарни отношения.

Източник:в. СЕГА Снимки:БГНЕС

Коментари

За да коментираш трябва да си регистриран потребител

Водещи новини

Новини

"Райънеър" отмени 22 полета от София за Лондон

Авиокомпанията публикува пълен списък на отменените полети на сайта си

Новини

Бизнесът ще може да наема специалисти от всички професии със "синя карта"

Държавата ще предложи законови промени, които да улеснят наемането на работници от чужбина

Банкови продукти

Със съдействието на