размер на шрифта:

Спестяваме едва 6-7% от доходите си

Банковите депозити все още са традиционен инструмент, избран от сънародниците ни за спестяване

30.08.2016| Коментари Новини8| видяна 3731
Новини

Българите спестяват едва 6-7% от доходите си, съобщи финансовият консултант Стойне Василев по Bloomberg TV Bulgaria. 

Според него банковите депозити все още са традиционен инструмент, избран от сънародниците ни за спестяване. Причината е, че хората търсят сигурност въпреки исторически ниските лихвени проценти по депозитите.

Експертът коментира, че лекият отлив на спестявания от банковата система в някои от първите месеци на 2016 г. както от страна на домакинствата, така и от страна на фирмите се дължи на извършването на разходи, плащане на данъци или покриване на други текущи нужди, но не е признак за формиране на тенденция за намаляване на банковите вложения. От друга страна той посочи, че 93-94% от доходите на българина отиват за потребление.

Финансовият консултант смята, че търсенето на други алтернативни форми за генериране на доходност като взаимни фондове, допълнително пенсионно осигуряване и животозастраховки, например, е устойчиво, но обемът на средствата към тези форми е много по-малък спрямо този на банковите депозити.

По отношение на кредитната активност в банковия сектор Стойне Василев се надява след приключилата проверка на качеството на активите трезорите да облекчат кредитните си стандарти и да е налице по-осезаем ръст на заемите както за фирмите, така и за населението.

Източник: Снимки:sxc.hu

Коментари

За да коментираш трябва да си регистриран потребител

Водещи новини

Новини

Пробутват ни за домашни, храни с консерванти

Потребителски и контролни организация се обединиха срещу фалшивата информация

Новини

Личните лекари може да получават потребителски такси за децата

Едва 11% от парите в сектора отиват за детско здравеопазване

Банкови продукти

Със съдействието на