размер на шрифта:

Най-търсените професии в България за 2016 г.

62% от работодателите изпитват затруднения да запълнят свободните работни места

18.10.2016| Коментари Новини23| видяна 12341
Новини

62% от работодателите в България изпитват затруднения да запълнят своите свободни работни места тази година. Данните са от Годишното проучване за недостига на таланти на ManpowerGroup България. То е национално-представително проучване сред 621 работодатели в България. За сравнение, през 2015 година, процентът на български работодатели, споделили такива трудности е бил 50%.

Мнозинството от българските работодатели, участвали в проучването (62%), заявяват, че изпитват подобно ниво на трудност в намирането на подходящи кандидати, както и през миналата година. 24% от анкетираните, обаче, считат, че тази година им е по-трудно. Ситуацията се е улеснила при 6% от работодателите.

Основните причини, посочвани от работодателите в България, за срещаните трудности при запълване на свободни позиции, са: на първо място с 32% липса на изискваните т.нар. твърди умения (например квалификации, свързани с определени задачи, ИТ умения, или езикови и математически умения); 30% - липса на кандидати и на трето място – 13% - липса на изискваните т.нар. меки умения (професионализъм, ентусиазъм, междуличностни умения, гъвкавост/адаптивност). Липсата на опит у кандидатите се посочва като причина за недостига на таланти от 12% от работодателите. Едва 11% от наемащите, посочват, очакването от страна на кандидатите за по-високо от предлаганото възнаграждение.

За справяне с трудностите при намирането на хора, българските работодатели използват няколко стратегии. Най-голяма част – 50% - предоставят допълнително обучение и развитие на настоящия си персонал. На второ място, работодателите посочват наемането на хора извън традиционния набор от таланти – по-възрастни, или по-млади от обичайното, служители. Eдна трета от работодателите (33%), използват аутсорсинг на дейности, а 30 процента предлагат по-високо възнаграждение на наетите, а 29% - предлагат допълнителни екстри. 22% казват, че променят съществуващите работни модели – например гъвкава, или дистанционна работа. Само 9% от анкетираните твърдят, че не следват никакви стратегии, а 2 процента заявяват, че не знаят.

„Тази година най-търсени от работодателите в България са квалифицираните работници, които сменят мястото си в класацията с инженерите, които бяха най-дефицитни през миналата година. ИТ талантите са на 10то място през 2016 година, спрямо 4та позиция през 2015 г. Търговските представители и ръководителите проекти са сменени от общи работници и оператори производство. И тази година, дисбалансът между търсените и предлаганите умения е на доста високо ниво.

За да бъдат успешни, бизнес организациите трябва да обърнат по-голямо внимание на изготвянето и следването на стратегии за преодоляване и предотвратяване на недостига на таланти. От друга страна, кандидатите е добре да са готови да учат непрекъснато и да се развиват, така че да бъдат конкурентоспособни.,” коментира Надя Василева, управляващ директор на ManpowerGroup България.

Най-търсените професии за 2016 г. в България

1.     Квалифицирани работници

2.     Инженери

3.     Шофьори

4.     Работници в сферата на ресторантьорството и хотелиерството

5.     Лекари и други здравни професионалисти

6.     Мениджъри (мениджмънт / корпоративни)

7.     Работници

8.     Оператори производство / оператори на машини

9.     Счетоводители и финансисти

10.  IT персонал

Най-търсените професии за 2015 г. в България

1.     Инженери

2.     Квалифицирани работници

3.     Мениджъри

4.     ИТ персонал

5.     Счетоводители и финансисти

6.     Шофьори

7.     Лекари и други здравни професионалисти

8.     Търговски представители

9.     Ръководители на проекти

10.  Работници в сферата на ресторантьорството и хотелиерството 

Източник:еconomic.bg Снимки:sxc.hu

Коментари

За да коментираш трябва да си регистриран потребител

Водещи новини

Новини

Защита на имуществото при следващ брак

Ако имате определено имущество, при последващ брак вероятно ще искате да защитите правата на децата си

Новини

Цените на жилища "на зелено" вече надхвърлят стойността на готовите

Масово се рефинансират стари ипотечни кредити при по-изгодни условия

Банкови продукти

Със съдействието на