размер на шрифта:

НОИ планира рекорден приход от вноски за пенсия за 2017 г.

Дефицитът намалява с над 300 млн. лв. заради увеличението на осигуровките и затягането на пенсионните условия

19.10.2016| Коментари Новини1| видяна 4048
Новини

Решението на ГЕРБ да увеличи през 2017 г. с 1 процентен пункт вноската за пенсия и продължаващата пенсионна реформа ще донесат рекорден ръст за последните 8 години в приходите на НОИ. 

Дефицитът в държавното обществено осигуряване ще намалее с над 300 млн. лв., а заради по-трудното пенсиониране разходите за пенсии ще се увеличат само с 200 млн. лв. Въпреки по-голямата осигурителна тежест няма да има увеличение на нито едно от обезщетенията, плащани от осигурителния институт. 

Въвежда се обаче нов вид плащане - майките, които се върнат на работа, преди детето да навърши една година, ще получават до първия му рожден ден половината от високоплатеното майчинство. Това предвижда проектът на бюджета на ДОО за 2017 г., който вчера бе обсъден в надзорния съвет на НОИ.

Догодина стажът и възрастта за пенсия се увеличават с по два месеца. Мъжете ще се пенсионират на 64 г. с 38 г. и 4 м. стаж, а жените - на 61 г. с 35 г. и 4 м. стаж. За пръв път от години се повишава осигуровката за пенсия - с един пункт от 17.8 на 18.8% за работещите в масовата трета категория труд. 

В резултат на тези мерки, повечето осигурени и очаквания за по-висока събираемост дефицитът в осигуряването ще е с около 320 млн. лв. по-нисък спрямо тазгодишния след години на непрекъснато увеличение. 

Същевременно планираните приходи от осигуровки за пенсия са с рекорден ръст от 2008 г. - 650 млн. лв., до 5.617 млрд. лв. За сравнение първата пенсионна реформа на ГЕРБ - увеличение с по 4 месеца на възрастта и стажа, но без вдигане на осигуровки, донесе през 2013 г. около 450 млн. лв. приходи повече. Само от увеличението на осигурителната тежест се очакват 200 млн. лв. допълнително.

Разходите на осигуряването през 2017 г. ще са близо 10.4 млрд. лв. От тях за пенсии ще отидат 8.940 млрд. лв., което е с 200 млн. лв. повече от планираното т.г. Пенсиите ще се преизчислят с 2.4%, но не по швейцарското правило, а чрез завишаване на коефициента, който всяка година стаж носи. От 1.1 този коефициент през 2017 г. ще стане 1.126. Разлика при старите пенсии между двата варианта за актуализация на практика няма. Минималната пенсия за стаж и възраст от 1 юли ще се увеличи с 4 лв. - на 165.25 лв. 

Запазва се максималният осигурителен доход на 2600 лв. Таванът на пенсиите остава 910 лв. Променя се минималният осигурителен доход за самоосигуряващите се - от 420 лв. на 460 лв., колкото трябва да стане и минималната заплата. Бизнес организациите обаче са против този размер, който не е обсъждан със социалните партньори.

В проектобюджета на НОИ не се променят минималните осигурителни прагове. Единствено при нископлатените работници, които сега се осигуряват на 420 лв., се предвижда увеличаване на минималния осигурителен доход на 460 лв. Земеделските производители за поредна година ще продължат да се осигуряват върху 300 лв. минимален доход.

От НОИ планират повече разходи за майчинство и за болничните. За тях ще бъдат платени близо 1 млрд. лв., с над 100 млн. лв. повече от тази година. За обезщетенията за безработица са планирани 360 млн. лв., или с около 35 млн. лв. повече от плана за тази година.

Промени

Майките на деца до една година ще получават 50% от обезщетението си за раждане, ако се върнат на работа, след като детето навърши четири месеца и половина. Сумата ще се плаща, докато детето стане на една годинка. Сега при връщане на работа обезщетението се спира. 

Другата новост е, че и бащите ще имат право на 15 дни отпуск при осиновяването на дете. Променят се и периодите на изплащане на обезщетенията за безработица - те ще зависят от стажа. 

С предлаганите изменения се увеличават периодите за уволнените с по-голям стаж. Всички, които имат над 12 години стаж, ще получават пари от НОИ по 12 месеца, а досега този максимален срок бе за хората с над 25 г. стаж. Със стаж от 9 до 12 г. обезщетение ще се взема 10 месеца, а от 6 до 9 години - за 8 месеца. За всички със стаж до 3 години обезщетението ще продължи да се дава за 4 месеца.

Източник:в. СЕГА Снимки:

Коментари

За да коментираш трябва да си регистриран потребител

Водещи новини

Новини

40% от българите не "стъпват" в интернет

Въпреки бързата скорост у нас страната ни е на последно място в ЕС по използване на глобалната мрежа

Новини

По-тесни жилища се купували в София през лятото

Броят на сделките за първите 9 месеца с 4% нагоре

Банкови продукти

Със съдействието на