размер на шрифта:

Софиянци със стандарт на живот като европейци

За една трета от регионите няма икономически напредък, заяви главният икономист на ИПИ

29.11.2016| Коментари Новини39| видяна 15974
Новини

Жителите на София вече имат стандарт на живот като европейците. Изводът е от годишното изследване за развитието на регионите в България на Института за пазарна икономика.

Следкризисното възстановяване предстои за 19 от областите на страната, а за една трета от регионите икономически напредък няма, коментира главният икономист на ИПИ Десислава Николова пред БНР.

"Това, което виждаме за София е, че София вече е Европа.  Брутен вътрешен продукт на глава от населението, който е равен на средноевропейския към 2014 година, но това изобщо не може да се каже за по-голямата част от страната, където между 20 и 40 процента от средноевропейските нива на доходи са достигнати към момента, тоест има едни много по-ниски стойности", коментира тя. 

В същото време, в дъното на класацията за пета поред година остават Разград и Силистра, както и регионът на Северозапада. Там темповете на растеж вече трудно могат да се възстановят, каза още Десислава Николова.

"Това изоставане се отнася и за икономиката, и за  социалното им развитие, там инвестиции общо взето няма, трудовият пазар е в изключително тежко състояние, там и хора вече почти няма.

И, за съжаление, в тези области според нас вече е достигната една критична точка, отвъд която бърз темп на растеж много трудно може да бъде достигнат", заключи тя.

Вижте още:

Реалните осигурителни доходи са се повишили средно със 7% 

Майките с високи доходи ще могат да се връщат на работа по-рано 

Софтуер на НАП ще лови лица, укриващи доходи​​​​​​​

Източник: Снимки:

Коментари

За да коментираш трябва да си регистриран потребител

Водещи новини

Новини

Пробутват ни за домашни, храни с консерванти

Потребителски и контролни организация се обединиха срещу фалшивата информация

Новини

Личните лекари може да получават потребителски такси за децата

Едва 11% от парите в сектора отиват за детско здравеопазване

Банкови продукти

Със съдействието на