размер на шрифта:

Наемател и наемодател – кой какви разходи поема

Кой какво трябва да плаща – в жилището и за общите части

17.03.2017| Коментари Новини3| видяна 12941
Новини

Отношенията между наемател и наемодател са „вечното дерби“ в света на имотите. Всеки се смята за прав и има склонност да тълкува закона по свое усмотрение. А спорни ситуации възникват често, когато важни въпроси не са уредени предварително в договора за наем. Кой какво трябва да плаща – в жилището и за общите части?

Когато скъпоструващ домакински електроуред се развали, често пъти наемодател и наемател си прехвърлят топката. Позицията на хазяина е: „Ти го ползваш, ти го оправяш.“ Квартирантът от своя страна с право смята, че вината за неизправността на уреда не е ничия, а просто му е дошло времето. Къде е истината?

Дори договорът не е нотариално заверен, това не е толкова важно, обяснява брокер Емилиян Кърчев. Далеч по-важно е какво пише в него за такива ситуации. Много хора подценяват договорите между наемател и наемодател и не ползват професионалните услуги на агенции за недвижими имоти. Това на свой ред води до често сблъскване с проблеми от подобно естество.

В случая, ако няма упомената точка в договора за чия сметка са такива разходи, всяка една от страните може да смята, че има право. Наемодателят – че е предал в изправност вещите на наемателя и той трябва да се грижи за тях като добър стопанин и наемателят – че всяко нещо има определен експлоатационен живот и после се разваля и спира да работи.

Кърчев съветва наемателят да поиска информация кога е закупен съответният уред, например бойлер. Ако уредът е на повече от 5 години, то е ясно, че просто вече е за смяна. По подобен начин се процедира и с останалите уреди като печки, перални, съдомиялни и т.н.

НовиниНаемодателите предимно гледат да слагат в жилищата уреди на по-ниски цени, а те обикновено са и по-некачествени. Така после наемателят излиза виновен, защото той ги ползва. По принцип консумативите са за сметка на наемателя. Бойлерът обаче е уред, не консуматив.

Брокер Кристина Найденова е категорична: ремонтът на бойлера е за сметка на наемателя; смяната на бойлера с нов е за сметка на наемодателя.

Експертите коментират и как стои въпросът с плащането за общите части и фонда Ремонт и обновяване. Законът гласи, че наемателят като обитател трябва да плаща само текущите разходи, тоест за асансьор и осветление, обяснява Кърчев.

Задължение на собственика на жилището е да плаща за фонд Ремонт и обновяване. По думите на специалиста е хубаво тези въпроси да са уредени в договора за наем, за да не възникват недоразумения в бъдеще.

Разходите за основни ремонти, каквито са тези на покрива и асансьора, се заплащат от собственика на имота, посочва адвокат Милена Миткова. Конкретната дължима сума за жилището се изчислява на база процент притежавани идеални части от общите части на сградата.

Вижте още: 

В кои градове жилищните имоти са най-скъпи 

15 на сто повече ипотеки през 2017 г. 

Двойно повече чужденци питат за имоти у нас

Източник:Aнастасия Шлапс Снимки:Gettyimages

Коментари

За да коментираш трябва да си регистриран потребител

Водещи новини

Новини

Бързо повишение на заплатите може да върне българите от Западна Европа

Завърналите се емигранти ще доведат до ръст на инвестициите в имоти

Новини

Хотелиери платили 12 млн. лв. обезщетения на туристи заради шума

Валери Симеонов и Николина Ангелкова продължават спора как да се въведе ред по курортите

Банкови продукти

Със съдействието на