размер на шрифта:

Работи ли технологичният парк на Плевнелиев

Президентът припомня, че 20 години от живота си е посветил на проекта

20.03.2017| Коментари Новини1| видяна 4828
Новини

След публичния конфликт между собственика на “Уолтопия” Ивайло Пенчев и ръководството на “София Тех парк”, което му наложи глоба от 500 хил. лв. за закъснение, целият екип, който го оглавява бе освободен. За колко време ще оцелее новото ръководство, назначено от служебен министър на икономиката, не се знае.

Каквито и скандали да стават около високотехнологичния парк, колкото и често да се сменя ръководният му екип, факт е, че две години след първата копка през 2014 г., която направи президентът Плевнелиев голяма част от него не само бе построена, но и донякъде населена.

Проектът София тех парк забуксува

Каним немски експерти за София тех парк

Старите казарми на Четвърти километър на “Цариградско шосе” бяха апетитно имотно парче в София. По времето на кабинета “Станишев” имаше идея там да бъде построен втори правителствен център. Беше направен и конкурс, за който се прогнозираше, че ще бъде спечелен от Норман Фостър в съдружие с брата на тогавашния премиер Сергей Станишев. Само че конкурсът, който бе с международно жури, бе спечелен от френския архитект Доминик Перо.

По-късно надделя идеята за създаване на високотехнологичен парк, който да свързва наука и бизнес, с акцент иновации. Възможностите за инвестицията се видяха в оперативна програма “Конкурентоспособност”.

Строителството започна на 24 юни 2014 г., а до момента от европейски програми са инвестирани 80 867 025 лв. От тях 488 355 лв. е съфинансирането от страна на парка. 2016 г. бе първата, в която паркът започна да функционира.

В него към момента са наели офиси 30 фирми - 25 са стартиращи, има и няколко зрели компании, чиято дейност е обучение и подпомагане на предприемачеството. 75% от офисите са заети.

В лабораторният комплекс с 11 лаборатории не всички още работят, някои трябва да се дооборудват, което ще стане с пари от оперативната програма “Иновации и конкурентоспособност”. Комплексът се ръководи от независимо сдружение от представители на университети и на БАН.

В петък бе открита лаборатория за високопроизводителни изчисления. В нея супербързият компютър Nestum Cluster на парка прави 24 - часови прогнози за времето за 8 минути.

Шефът на “Уолтопия” Ивайло Пенчев описва екосистемата така: “И викам - айде - фърлям се. Барабар Петко с мъжете! Ще се потопя в иновативната високотехнологична екологичност, ще си пием кафетата със сходни на нас хора - дето са най-добри в нещо или поне се напъват да бъдат такива, и така от кафе на кафе, току се родила нова идея, нов продукт или поне едната наслада, че сме сред свои да остане”.

Човекът, заради чиито усилия обаче се появява “София Тех парк”, е президентът Росен Плевнелиев.

Той припомня, че 20 години от живота си е посветил на проекта. “Обиколих най-модерните високотехнологични паркове в Израел, Финландия, Холандия, в десетки страни.”

Въпросът е сега да не убием мечтата за индустриите на бъдещето с балкански подход и нрави”, заяви Плевнелиев и посочи, че трите индустриални екосистеми, които бележат бум у нас са информационни технологии и телекомуникации, аутсорсинг индустрията и автомобилната, която в 30 фабрики осигурява 30 000 работни места.

Не зная имената на хората, които бяха уволнени, не познавам и тези, които са назначени. Не е работа на президента. Работа ми е да задавам визията. А тези хора допускаха грешки и трябваше да бъдат уволнени”, казва Плевнелиев. И пояснява една от грешките: “Да искаш на един от големите инвеститори неустойка от 500 000 лв. за забавяне, за което си виновен и ти, вместо да постелиш червен килим пред него. Сградата на “Уолтопия” е там, на място. И вместо компанията да стане посланик на “София Тех парк”, то се влиза в спорове и конфликти”.

Плевнелиев пожела на новото ръководство да мотивира компаниите да дойдат в парка, “защото не всичко е пари, еврофондове и обществени поръчки, основното е да работи екосистемата, да се подкрепят фирмите да създават неща, които да излизат извън рамките на България. ”

Източник:24 часа Снимки:БГНЕС

Коментари

За да коментираш трябва да си регистриран потребител

Водещи новини

Новини

Фирмите за бързи кредити ясно да казват колко връщаме

КЗП е извършила анализ на общите условия на над 50 небанкови финансови институции

Новини

Кмет дава бонус отпуска, ако не пушим на работа

Кметът на Смядово поощрява непушачите с допълнителна тридневна почивка

Банкови продукти

Със съдействието на