размер на шрифта:

Скок на цените на панелките в София

Прогнозата за тази година е за ново плавно увеличение на цените на апартаментите в столицата с до 10%

20.03.2017| Коментари Новини2| видяна 10739
Новини

Търсенето на жилища в София е на път да изравни цените на тухлените и панелните апартаменти, сочат данните за пазара през последните месеци. От "Сдружението на брокерите на имоти" отчетоха като цяло ръст на цените в цялата страна, като за периода юли - декември 2016 г. в столицата той бе с 12%.

Средната цена на един квадратен метър жилищна площ е около 1000 евро. Увеличава се търсенето и на панелни апартаменти. Те стават предпочитани напоследък заради чистата жилищна площ при покупката - плаща се за реална квадратура, докато при новото строителство в цената на дома се включват и общите части.

В кои градове жилищните имоти са най-скъпи

Двойно повече чужденци питат за имоти у нас

Банките все още бягат от проекти за имоти на зелено 

Според брокерите, ако имотът е в добро състояние и е на комуникативно място, цените стигат 900 и дори 1000 евро за квадратен метър. Най-голям интерес от купувачи обичайно има към южните квартали, широкия център и крайните райони, но задължително с метро. Освен към "Младост" и "Люлин" търсенето се е насочило например към квартали като "Левски" и "Враждебна". Средната цена на панелните жилища в София вече е около 800 евро на квадрат.

Двустайните апартаменти с квадратура от 60 квадрата остават актуални. В същото време има все повече купувачи на тристайни с гараж, задължително тухлени. Те са готови да броят за дом и до 150 хил. евро, но предлагането все още е ограничено.

Интересът към новото строителство е огромен - ако през 2014 и 2015 г. покупката на апартамент в строеж плахо се завърна на пазара, сега една четвърт от купувачите се ориентират към сделки "на зелено".

През 2015 г. отчетеното поскъпване беше около 6-7%, през миналата година обаче за пръв път е факт двуцифрен ръст на цените, коментират брокерите. Прогнозата им за тази година е за ново плавно увеличение на цените на апартаментите в столицата с до 10%.

Източник:"Сега"
Снимки:БГНЕС

Коментари

За да коментираш трябва да си регистриран потребител

Водещи новини

Новини

Фирмите за бързи кредити ясно да казват колко връщаме

КЗП е извършила анализ на общите условия на над 50 небанкови финансови институции

Новини

Кмет дава бонус отпуска, ако не пушим на работа

Кметът на Смядово поощрява непушачите с допълнителна тридневна почивка

Банкови продукти

Със съдействието на