размер на шрифта:

Скок на цените на панелките в София

Прогнозата за тази година е за ново плавно увеличение на цените на апартаментите в столицата с до 10%

20.03.2017| Коментари Новини2| видяна 10603
Новини

Търсенето на жилища в София е на път да изравни цените на тухлените и панелните апартаменти, сочат данните за пазара през последните месеци. От "Сдружението на брокерите на имоти" отчетоха като цяло ръст на цените в цялата страна, като за периода юли - декември 2016 г. в столицата той бе с 12%.

Средната цена на един квадратен метър жилищна площ е около 1000 евро. Увеличава се търсенето и на панелни апартаменти. Те стават предпочитани напоследък заради чистата жилищна площ при покупката - плаща се за реална квадратура, докато при новото строителство в цената на дома се включват и общите части.

В кои градове жилищните имоти са най-скъпи

Двойно повече чужденци питат за имоти у нас

Банките все още бягат от проекти за имоти на зелено 

Според брокерите, ако имотът е в добро състояние и е на комуникативно място, цените стигат 900 и дори 1000 евро за квадратен метър. Най-голям интерес от купувачи обичайно има към южните квартали, широкия център и крайните райони, но задължително с метро. Освен към "Младост" и "Люлин" търсенето се е насочило например към квартали като "Левски" и "Враждебна". Средната цена на панелните жилища в София вече е около 800 евро на квадрат.

Двустайните апартаменти с квадратура от 60 квадрата остават актуални. В същото време има все повече купувачи на тристайни с гараж, задължително тухлени. Те са готови да броят за дом и до 150 хил. евро, но предлагането все още е ограничено.

Интересът към новото строителство е огромен - ако през 2014 и 2015 г. покупката на апартамент в строеж плахо се завърна на пазара, сега една четвърт от купувачите се ориентират към сделки "на зелено".

През 2015 г. отчетеното поскъпване беше около 6-7%, през миналата година обаче за пръв път е факт двуцифрен ръст на цените, коментират брокерите. Прогнозата им за тази година е за ново плавно увеличение на цените на апартаментите в столицата с до 10%.

Източник:"Сега"
Снимки:БГНЕС

Коментари

За да коментираш трябва да си регистриран потребител

Водещи новини

Новини

Бързо повишение на заплатите може да върне българите от Западна Европа

Завърналите се емигранти ще доведат до ръст на инвестициите в имоти

Новини

Хотелиери платили 12 млн. лв. обезщетения на туристи заради шума

Валери Симеонов и Николина Ангелкова продължават спора как да се въведе ред по курортите

Банкови продукти

Със съдействието на