размер на шрифта:

Може ли евтиният роуминг да ни излезе скъпо

Мобилните оператори уверяват, че няма да повишат тарифите за разговори в страната

18.04.2017| Коментари Новини1| видяна 7739
Новини

От 15 юни 2017 г. тарифите за роуминг в рамките на Европейския съюз отпадат. 

Минута разговор на територията на ЕС ще ни струва не повече от 3 евроцента. SMS-ът не може да е по-скъп от 1 евроцент. А за да сваляме музика, сърфираме в интернет или изпращаме снимки от плажа например ще плащаме до 7,75 евро за всеки гигабайт. Сега това ни струва 8,5 евро за гигабайт.

Роумингът в ЕС отпада от 15 юни 

 

Всеки пети смартфон е менте

 

Със съседите ни извън ЕС – като Сърбия, Турция и Македония оставаме на свободно договаряне и изходящото обаждане ни струва между 5 и 7 лв. наминута, SMS-ът – около лев, а мегабайт интернет – от 15 до 25 лева.

Евтиният роуминг обаче може да ни излезе скъпо, предупреждават експерти. От  Комисията за регулиране на съобщенията не изключват и опити цените на разговорите у нас да тръгнат нагоре.

От КРС обаче уверяват, че това няма да се случи. Първо - заради конкуренцията в сектора. И второ - за да поискат по-високи цени, телекомите трябва да ги обосноват.

Ето какво казват и трите мобилни оператора пред Нова тв. От „Теленор” уверяват, че поскъпване заради роуминга няма да има. От „Виваком” също са категорични, че нямат намерение да увеличава цените на разговорите. А от „Mtel” заявяват, че не предвиждат промяна на цените на услугите, а гаранция за това била силната конкуренция в сектора.

Гаранция, че сметките няма да тръгнат нагоре, идвала и от договорите, които сме сключили с телекома. В повечето случаи – двугодишни.

Отпадането на таксите за роуминг в ЕС ще стане автоматично. Без да се налага преподписване на договора.

И трите оператора увериха, че преподписване на договори не се налага. В позиция на губещи могат да се окажат и самите телекоми. Ако потребителите започнат да купуват карти от страните с най-евтини разговори, а говорят – в страните с по-скъпи мобилни услуги. Затова и се въвеждат и ограничения.

Вече се търсят и варианти SMS-те на кирилица да не ни струват по-скъпо. Това ще стане с включване на безплатни кратки съобщения в пакетите на телекомите.

Източник:economic.bg Снимки:Gettyimages

Коментари

За да коментираш трябва да си регистриран потребител

Водещи новини

Новини

Пробутват ни за домашни, храни с консерванти

Потребителски и контролни организация се обединиха срещу фалшивата информация

Новини

Личните лекари може да получават потребителски такси за децата

Едва 11% от парите в сектора отиват за детско здравеопазване

Банкови продукти

Със съдействието на