размер на шрифта:

Санирането вече няма да е безплатно за всички

Въпреки скандалите и течащите блокове програмата ще продължи, но младите работещи семейства ще трябва да поемат част от разходите

20.04.2017| Коментари Новини2| видяна 9964
Новини

На фона на непрекъснато растящите скандали за завишени цени при санирането и за нарушена финансова дисциплина, за пълна липса на контрол и за протекли блокове "безплатната" програма ще продължи. Част от "щастливците" обаче занапред ще трябва да поемат свой дял от разходите.

Обновяването на старите жилищни блокове ще е безплатно само за социално слаби и пенсионери. Това съобщи вчера бившият регионален министър Лиляна Павлова пред Нова телевизия.

Още милиони за програмата за „безплатно” саниране 

 

Три фирми са взели най-много пари от "безплатното" саниране 

 

4000 панелки в чакалнята за държавното саниране

 

Промяната е резултат от постигнатото споразумение за съвместно управление между ГЕРБ - инициатор и двигател на програмата, и "Обединените патриоти", които доскоро бяха нейни противници.

"Винаги сме искали да продължим програмата - като се санират всички панелни блокове, като се включат и еднофамилни сгради. Сега идеята е това да стане със съфинансиране и собствено участие на тези, които желаят да се включат. Ако в една сграда живеят много бедни пенсионери, за тях санирането ще е безплатно. Но едно младо работещо семейство ще си плаща част от стойността", обясни Лиляна Павлова.

Какъв процент ще е това самоучастие все още не е ясно и очевидно е въпрос на допълнителни разговори и разчети, но бившият министър даде като пример 5-10% собствени средства на домакинствата. Още при предишното управление на ГЕРБ в регионалното министерство се обсъждаше вариант за процент самоучастие от собствениците. Тогава бившият зам. регионален министър Николай Нанков говореше за 15% до 25%, но намеренията така и не бяха реализирани. Предстои редовното правителство и бъдещият министър да определят политиката по програмата.

Преди от ГЕРБ да изобретят "безплатното" саниране, пилотна програма на ПРООН предлагаше обновяване на блоковете с 50% безвъзмездно финансиране. Заради пълната липса на интерес и съседски неразбории процентът на самоучастие бе свален до 25, но програмата така и не заработи.

От сега е ясно обаче, че критериите "социално слаб" и "беден пенсионер" ще бъдат въпрос на сложни калкулации и спекулации. Вчера Павлова не коментира как точно ще се определи социалният минимум, над който ще се плаща за санирането.

Домоуправители очакват, ако тези критерии действително се приложат, да започне масова адресна пререгистрация на правоимащи, така че домакинствата да избегнат плащане. Със сигурност ще има и скандали между съседите и директни откази от вече подадени заявления, дори при вече регистрирани юридически сдружения на собствениците.

Лиляна Павлова нервно отхвърли обвиненията на служебното ръководство на министерството към нейния екип за високите цени, липсата на контрол и лошото качество и ги определи като "лов на вещици". 

Според нея е "несериозно" твърдението на сегашния служебен зам.-министър арх. Виолета Комитова, че с 2 млрд. лв. може да се санират не 2000, а поне 4000 блока. Както вече стана ясно, служебният министър Спас Попниколов внесе доклад с нарушения по програмата в прокуратурата. Макар магистратите да обявиха, че в сигнала няма достатъчно конкретни факти, Комитова категорично заяви, че "цялото общество има интерес да се пести държавният ресурс, да се харчат парите отговорно, за да се постигат по-добри резултати". Според нея става дума за грешни управленски решения и необосновано високи цени, довели до наддоговаряне на проекти извън одобрения от правителството финансов ресурс от 1 млрд. лв., а с това е нарушена финансовата дисциплина.

В интервю пред в. "Сега" наскоро зам.-министърът коментира, че официалните изказвания на предишното ръководство на МРРБ за референтните стойности създават усещане или за недостатъчни познания за строителството и цените за саниране, или за ръководене в стил "безотговорно харчене" на държавни пари. Тя обяви още, че от самото начало цените са били четири пъти над пазарните, а дори последните максимални стойности пак са останали високи.

"Така срещу тези 2 млрд. лв. за предвидените 2022 сгради "всеки собственик на саниран апартамент получи от държавата подарък в размер на 17 500 лв.", коментира Комитова пред bTV.

Междувременно се увеличават информациите за протекли санирани сгради. Поредните сигнали дойдоха от един от градовете "отличници" - Благоевград. Във вторник bTV съобщи за жители на наскоро саниран блок в града, които прекарали празниците с кофи под таваните заради силните течове. Като причина те посочват некачественото саниране. От общината съветват да се подаде информация за проверки на некоректните фирми.

Сигнали за течове има и в Хасково. В блок 8 на ул. "Дунав" по информация на Haskovo.info протекло, защото покривът бил разкрит за ремонт, но дъждът завалял, преди да бъдат замазани фугите. Очаква се саниращата фирма да възстанови щетите по апартаментите. Подобен бил и случаят с блок 32 в кв. "Орфей", където строителят ще трябва да направи ремонт в жилищата.

Лиляна Павлова обвини екипа на служебния регионален министър Спас Попниколов, че е забавил ремонтите на пътищата, и най-вече на тунелите по магистрала "Хемус".

"Служебният кабинет не направи нищо по двата тунела. Смениха само няколко кабела. Затова и тапите ще останат поне до края на лятото. Не е възложен и допълнителният ремонт на моста след тунела "Витиня" и няма да може да се пусне движението. Питам: защо не ремонтират и какво направиха досега", възмути се Павлова.

Удължаването на срока на тези ремонти, започнати при нейното министерстване, стана още през есента на миналата година и още тогава бе съобщено, че работата ще продължи поне до лятото. Бившият министър призна, че 50% от пътищата са в много лошо състояние, и повтори, че трябват много инвестиции.

Във връзка с последните задръствания по празниците и въпроса за лошото състояние на обходните шосета заяви, че те трябва да се поправят приоритетно, без да спомене защо това не е било направено при предишното управление на ГЕРБ.

Източник:в. СЕГА Снимки:БГНЕС

Коментари

За да коментираш трябва да си регистриран потребител

Водещи новини

Новини

Източат ли ни картата, губим само стотарка

Плащаме онлайн, без да попълваме нареждания, номер на пластика и кодове

Новини

Минимум 6 месеца гаранция при ремонт на колата

Създават се и регистри на автосервизите и на резервните части, предвиждат законови промени 

Банкови продукти

Със съдействието на