размер на шрифта:

БСП иска повишаване на пенсиите от 1 юли

Левицата потвърди идеята си за замразяване на депутатските заплати

20.04.2017| Коментари Новини1| видяна 2476
Новини

Всички български пенсии да бъдат преизчислени от 1 юли. Това предложиха депутатите от „БСП за България“ по време на парламентарното заседание в четвъртък.

Идеята е преизчисляването да бъде на база средния осигурителен доход за 2013 г. Последното индексиране е крайно неактуално, тъй като е направено преди почти 10 години – през 2008г.

Почти всеки четвърти с инвалидна пенсия работи

 

Постижими ли са плановете за повишаване на пенсии и заплати 

 

Великденски надбавки ще има за пенсионерите с пенсии под 314 лв.

 

Целта е да се намалят разликите между старите и новоотпуснатите пенсии. В момента разликата между тях е сериозна, въпреки еднаквия осигурителен стаж.

„Това е истинската мярка, която ще подпомогне най-възрастните хора, които живеят в унизително положение“, заяви зам.-председателят на ПГ на БСП Драгомир Стойнев.     

Левицата демонстрира подобни намерения още по време на предизборната си кампания, а вече е подготовена и предварителна оценка на въздействието. Преизчисляването ще струва около 800 млн. лв. годишно.

Увеличението ще е различно, в зависимост от годината на пенсиониране. За някои пенсии, които са отпуснати преди 2000 г. то ще бъде около 20%. За тези след 2000 г. повишението ще бъде много по-малко, а за пенсиониралите се през последните години ще бъде най-малко, обясни Стойнев.

БСП потвърдиха и желанието си за замразяване на заплатите на депутатите. В момента възнагражденията на народните представители се актуализират на всеки 3 месеца, което според левицата е крайно неприемливо, предвид бавно нарастващите доходи на повечето граждани.

„Най-малкото, което може да направим, е с личен пример да изразим съпричастност с гражданите, които живеят под и около прага на бедността“, посочи Жельо Бойчев.  

Източник:economic.bg Снимки:Gettyimages

Коментари

За да коментираш трябва да си регистриран потребител

Водещи новини

Новини

40% от българите не "стъпват" в интернет

Въпреки бързата скорост у нас страната ни е на последно място в ЕС по използване на глобалната мрежа

Новини

По-тесни жилища се купували в София през лятото

Броят на сделките за първите 9 месеца с 4% нагоре

Банкови продукти

Със съдействието на