размер на шрифта:

Парите бягат от България

По данни на БНБ и покупките на имоти от чужденци намаляват

19.05.2017| Коментари Новини28| видяна 16759
Новини

Преките чужди инвестиции в страната за първите три месеца на годината са отрицателни в размер на минус 106 млн. евро, а за година понижението им е с 323.2 млн. евро, обявиха от Българската народна банка.

На практика това означава, че повече пари на чуждестранни компании излизат от страната, отколкото влизат.

“Имаше период на служебно правителство и когато няма яснота кой взема решенията, малко по-трудно се случват нещата. Обикновено в турбулентна политическа обстановка това се отразява на инвестициите и те намаляват”, заяви пред “Труд” Стамен Янев, изпълнителен директор на Българската агенция за инвестиции.

Над 23 хил. безработни ще работят с държавни пари 

 

7 начина да правите пари, докато спите 

 

Над 100 млн. лв. губи хазната от „пари в плик“

 

Данните на централната банка показват, че само през март е отчетен спад на вложенията от 206,2 млн. евро, при увеличение с 55,5 млн. евро за същия месец на миналата година.

От БНБ обясняват, че причината е в предоставен през март заем в размер на 222,6 млн. евро от българско дружество на компанията майка зад граница.

Статистиката сочи, че най-много са се стопили инвестициите от Германия, Белгия и Австрия. Германските инвестиции са с 57,7 млн. евро по-малко спрямо март 2016 г, а тези от Белгия и Австрия са се понижили съответно със 75,9 млн. евро и с 55,7 млн. евро.

Янев обясни, че въпреки сегашния срив се очаква вложенията през следващите години да се увеличат. Той даде за пример, че към момента БАИ е одобрила 11 проекта на стойност 170 млн. лева, чрез които ще бъдат открити над 3500 работни места, а в процес на одобрение имали и още четири проекта. По думите му “това е основа в следващите няколко години да направим сериозен ръст”.

През първото тримесечие най-големите нетни преки инвестиции в страната са от Норвегия (17,8 млн. евро, 16,7% от общия размер за периода), Малта (15 млн. евро, 14,2%) и Холандия (12,3 млн. евро, 11,6%).

По данни на БНБ и вложенията на чужденци в имоти намаляват. През първите три месеца на годината руснаци, казахи и австрийци са купили имоти за 1,3 млн. евро у нас, а през същия период на миналата година са регистрирани сделки на стойност 8,8 млн. евро.

Източник:в. Труд Снимки:

Коментари

За да коментираш трябва да си регистриран потребител

Водещи новини

Новини

Бързо повишение на заплатите може да върне българите от Западна Европа

Завърналите се емигранти ще доведат до ръст на инвестициите в имоти

Новини

Хотелиери платили 12 млн. лв. обезщетения на туристи заради шума

Валери Симеонов и Николина Ангелкова продължават спора как да се въведе ред по курортите

Банкови продукти

Със съдействието на