размер на шрифта:

Къде се търсят най-много луксозни имоти в София

Вижте какви са предизвикателствата пред пазара в луксозния сектор

19.05.2017| Коментари Новини2| видяна 9206
Новини

Пазарът на луксозни имоти в България се развива динамично през последните години.

Една от основните причини е т.н. милениум поколение - младите хора над 30 г., които вече са натрупали парични средства от работа в бързо развиващи се сфери, като ИКТ, банковия и финансовия сектор, инвестиции и стартъпи. 

В София търсенето на луксозни имоти е голямо. Най-висок интерес традиционно се наблюдава в района на Докторска градина, центъра на София, южните части на столицата и кварталите "Лозенец", "Иван Вазов", "Изток" и "Изгрев". 

Вписването на фирмени имоти може да стане по-евтино 

 

В кои градове жилищните имоти са най-скъпи 

 

Приемаме евростандартите за поддръжка на имоти

 

Завръща се търсенето в района на бул. "България". Най-голямо търсене на къщи има в района на Витошка яка, където веднъж излязъл на пазара, един имот се реализира много бързо, сочат данни на Unique Estates, представени на конференцията "Инвестиции и строителство на жилищни сгради". 

Луксозният сектор обаче е изправен пред редица предизвикателства, отбелязват от консултантската компания за недвижими имоти. Сред тях са недостиг на модерни жилища с големи, отворени, функционално разпределени пространства и съвременно обзавеждане, за сметка на редица класически имоти с масивна мебелна мебелировка и много стаи. 

Критериите на младите хора са свързани с технологии и смарт системи за управление на жилището, каквито липсват в луксозните имоти, предпочитани от богатите хора на 60+ години, а те са основни собственици във високия сегмент. 

Съвременните клиенти искат да имат мобилен достъп до системите за отопление, осветление, вентилация и сигурност в своя дом и да ги управляват дистанционно. 

Търсени са апартаменти с много светлина, широки помещения и големи тераси, които могат да се използват за забавление с приятели. Средните размери на предпочитани жилища са между 250 и 400 кв.м.

Засиленият интерес и оскъдното предлагане на луксозни имоти са причина за резкия ръст в сегмента от 15% спрямо 2015 г. (според данни на НСИ).

Ниските лихви по ипотечни кредити за последните 28 години завръщат купувачите на жилища над 600 000 евро, както и тези, които купуват имот с цел инвестиция.

Клиентите проявяват интерес и към втори дом на българското Черноморие или в Гърция, отбелязва Весела Илиева, изпълнителен директор на Unique Estates. Пазарът на луксозни имоти в България се развива динамично през последните години.

Източник:economic.bg Снимки:Gettyimages

Коментари

За да коментираш трябва да си регистриран потребител

Водещи новини

Новини

Бързо повишение на заплатите може да върне българите от Западна Европа

Завърналите се емигранти ще доведат до ръст на инвестициите в имоти

Новини

Хотелиери платили 12 млн. лв. обезщетения на туристи заради шума

Валери Симеонов и Николина Ангелкова продължават спора как да се въведе ред по курортите

Банкови продукти

Със съдействието на