размер на шрифта:

Започва проверка дали ядем храни "второ качество"

Ще се изследват шоколадови изделия, безалхкохолни напитки, месни и млечни продукти, детски храни

19.05.2017| Коментари Новини12| видяна 5281
Новини

От 22 май започва сравнителна проверка на основни храни, които се консумират в България. Сравнението ще се прави с проби от две други държави-членки на ЕС.

Идеята е да се види какво е качеството у нас и в други европейски държави и дали тук то е по-ниско. Това обяви министърът на земеделието и храните Румен Порожанов по време на днешния парламентарен контрол. 

Ще се изследват шоколадови изделия, безалхкохолни напитки, месни и млечни продукти, детски храни, каза Порожанов и уточни, че компаниите производители са от Швейцария, Дания, Холандия, Франция. 

Западните вериги продават на източноевропейците по-некачествени храни 

 

Цените на основните храни растат 

 

Пробите от хранителните продукти ще се вземат до 30 юни, а след това ще се прави анализ по определени показатели. Те са определени от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ).

Показателите са уточнени в рамките на работна група, създадена още в средата на март тази година. Именно тази работна група е посочила кои продукти ще се изследват и по какви показатели.

Още в началото на ноември миналата година няколко държави от Източна Европа, сред които и България, подеха кампания да се сложи край на разликата в качеството на едни и същи хранителни продукти в Западна и Източна Европа.

От хранителната индустрия твърдят, че различията в съставките на някои стоки се дължат на особеностите на националните вкусове в държавите-членки на ЕС. 

Служебният министър на земеделието и храните Христо Бозуков обаче каза в началото на март, че България може единствено да настоява пред Европейския съвет да няма разлика в качеството на хранителните продукти, без да се ангажира с евентуални законови промени, чрез които големите производители да бъдат задължени да спазват еднакви със Западна Европа стандарти.

Тогава Бозуков отказа да каже дали резултатите от готвения анализ ще бъдат публично оповестени изцяло – с имената на продуктите, евентуалните разлики в съставките и имената на производителите.

Източник:economic.bg Снимки:Gettyimages

Коментари

За да коментираш трябва да си регистриран потребител

Водещи новини

Новини

Бързо повишение на заплатите може да върне българите от Западна Европа

Завърналите се емигранти ще доведат до ръст на инвестициите в имоти

Новини

Хотелиери платили 12 млн. лв. обезщетения на туристи заради шума

Валери Симеонов и Николина Ангелкова продължават спора как да се въведе ред по курортите

Банкови продукти

Със съдействието на