размер на шрифта:

Няма да се ходи в КАТ при покупка на кола

До седмици ще отпадне и изискването за свидетелство за съдимост

16.06.2017| Коментари Новини3| видяна 19889
Новини

При покупка на нов автомобил вече няма да има нужда хората да се редят на опашка в КАТ и да носят документа от една в друга институция.

До 2 или 3 седмици ще е готов софтуер, с който нотариусите автоматично ще подават информацията за покупка на автомобил към КАТ. Това стана ясно по време на работна среща в Министерския съвет за облекчаване на бюрокрацията.

"Когато има административна тежест или хората губят дни да вадят документи, това създава усещане за тревожност, корупция и напрежение в общественото", заяви премиерът Бойко Борисов. Той допълни, че надали има политик, който да не е поставял решаването на този проблем във фокуса на предизборното си говорене.

"Искам да положим цялата си воля това да се случи", каза премиерът и посочи, че не е необходимо тепърва да се правят анализи какви са точно проблемите, защото на всички са известни местата, където се формират опашки и най-голямо напрежение. Премиерът обеща където е нужно, да се вложат средства или да се осигури наличен контрол.

Облекчението ще е по-скоро за купуване на коли, които са вече регистрирани в България. Сега при продажба на кола между двама души, старият и новият удостоверяват смяната на собствеността и после се ходи в КАТ с наръч документи, за да се вземе нов талон. С промените това отпада.

Предвижда се вече по служебен път документите да отиват в КАТ и другите институции, а шофьорът да взима директно готов талон.

Готви се и връзка между всички регистри на отделните институции – промяна, което ще  става постепенно, съобщава бТВ.

Заложено е и да се предоставя служебно свидетелство за съдимост, но по-скоро при постъпване на работа в администрацията, а не толкова за частните фирми. Информацията е налична електронно и лесно може да се направи справка за нея, заяви вицепремиерът Томислав Дончев.

Премахването на тази услуга ще намали приходите на администрацията с 3,8 млн. лева, обясни той. Въпреки намаляването на приходите обаче, плюсовете ще са много повече, подчерта премиерът Борисов - ще паднат разходите на бизнеса и ще се спестят 26 милиона човекочаса работа.

Източник: Снимки:

Коментари

За да коментираш трябва да си регистриран потребител

Водещи новини

Новини

"Райънеър" отмени 22 полета от София за Лондон

Авиокомпанията публикува пълен списък на отменените полети на сайта си

Новини

Бизнесът ще може да наема специалисти от всички професии със "синя карта"

Държавата ще предложи законови промени, които да улеснят наемането на работници от чужбина

Банкови продукти

Със съдействието на