размер на шрифта:

Такса "смет" за домакинствата скача драстично

Според новите правила тя ще се плаща от потребителя

08.09.2017| Коментари Новини25| видяна 19523
Новини

Новите правила за определяне на такса "смет" предвиждат "замърсителят да плаща", което ще доведе до драстично увеличение на битовата такса смет. Промените бяха одобрени на първо четене от парламентарната бюджетна комисия. 

Общините ще могат да избират между 3 варианта за изчисляване на таксата - на база брой живеещи на адрес, на база вместимост на съдовете или на база генерирани отпадъци със специални торбички. 

От Сдружението на общините обаче смятат, че тези правила са трудно приложими и създават риск от нерегламентирани сметища. От друга страна това ще доведе до драстичен скок на битовата такса смет на някои домакинства, например в София.

В момента бизнесът плаща 70% от разходите за смет, а битовите потребители плащат 30%. Новите промени ще доведат до друго съотношение. 

"Предвижда се справедливо определяне на битовите отпадъци - на база генерирани количества. На принципа "замърсителят плаща", заяви зам.-министър на финансите Бойко Атанасов, цитиран от bTV.

Според зам.-министъра на околната среда и водите Красимир Живков с промените ще има ръст на разделното събиране на отпадъци, а до 2050 г. 50% от отпадъка трябва да може да се рециклира. 

Новите правила могат да влязат в сила от 2019 г. Общините обаче настояват за повече време, тъй като това може да доведе до срив в приходите им. С една година може да се отложи влизането им в сила.

Източник:economic.bg
Снимки:

Коментари

За да коментираш трябва да си регистриран потребител

Водещи новини

Новини

Таксите при плащане с банкови карти в ЕС отпадат

Хотелските резервации, пазаруването в интернет и тегленето на пари от банкомат в ЕС ще поевтинеят

Новини

18% повече мераклии да си купят жилище в столицата

Половината от предлаганите апартаменти - тристайни

Банкови продукти

Със съдействието на