размер на шрифта:

По 5537 лв. вадим от джоба си за данъци догодина

Половината ни доходи отиват в държавната хазна

14.11.2017| Коментари Новини15| видяна 4755
Новини

По 5537 лв. ще трябва да извади всеки българин от джоба си, за да плати дължимите данъци към държавата. Това сочи т. нар. фискален бон за държавните разходи, който Институтът за пазарна икономика (ИПИ) изготвя всяка година, за да онагледи бюджета.

Най-голяма сума ще отделим за пенсии, социални помощи и обезщетения - 1841 лв. На второ място се нарежда „Транспорт и съобщения, селско стопанство“ - 834 лв.

Сметката за здравеопазване е в размер на 663 лв., а за отбрана и сигурност - 627 лв. 541 лв. пък ще ни вземат за да подпомагат родното образование.

Най-важната реформа за България в момента е тази в образованието, твърдят икономистите.

"Необходимо е в най-кратки срокове да се обвърже финансирането на образованието с постиганите резултати, да се създадат адекватни стимули за привличане на млади и амбициозни учители и реално да се въведе дуалното образование“, смятат от института.

Според икономистите сега средното образование създава погрешни стимули за задържане на учениците на всяка цена, като въпреки това има голям брой отпаднали от училище деца. Има съществени диспропорции между регионите и специалностите, като големият проблем е, че финансирането няма връзка с резултатите от образователния процес.

ИПИ предлага Бюджет 2018 да завърши с излишък с цел устойчивост на фискалната политика и трупане на буфери срещу бъдещи кризи.

ЕК системно препоръчва излишъци при растеж на икономиката и дефицити при спад, а растежът от 4% е най-високият след кризата, припомниха икономистите.

Източник:в. Монитор Снимки:Thinkstock/Guliver

Коментари

За да коментираш трябва да си регистриран потребител

Водещи новини

Новини

Вземаме 4 пъти по-малко на час от другите в ЕС

Това показват данни на Евростат за ставките за час работа през 2017 г.

Новини

Платформа прави криптовалути на знаменитости

Базираната в Сингапур GCOX вече е привлякла футболиста Майкъл Оуен и боксьора Мани Пакиао

Банкови продукти

Със съдействието на