размер на шрифта:

Половината от съдените от топлофикация с мизерни доходи

Федерация на потребителите прави обща мрежа с КЗП за защита на абонатите

15.11.2017| Коментари Новини3| видяна 3057
Новини

Над половината от дадените на съд от топлофикациите в страната са възрастни и болни хора с мизерни пенсии. Това алармира Емил Георгиев главен секретар на Федерацията на потребителите в България, цитиран от blitz.bg.

Той припомни, че за нежеланието на властта да се хармонизира Законът за енергетиката с Директива 83/2012 на ЕС.

„Съгласно тази директива потребителят не е задължен да ползва услуга, която не желае да ползва, или да заплаща за непредоставена услуга, каквито са безбройните случаи за заплащане за сградна инсталация. Така топлофикационните дружества прилагат законодателството избирателно, така, както дяволът чете евангелието. Защото в преходните и заключителни разпоредби на закона е записано, че в случай на противоречие между два закона приоритет има този, който в по-висока степен защитава интересите на потребителите, т. е. Законът за защита на потребителя. Резултатът от това разминаване е печален - издевателство над абонатите. Така например „Топлофикация“ - София досега е завела към 15 хиляди съдебни дела“, обясни Георгиев.

Той разказа за осъдена възрастна жена за задължение от 3 лв., която трябва да плати 350 лв. „А при образуването на съдебно производство за издаване на заповед за изпълнение се начисляват адвокатски възнаграждения на стойност от 300 до 900 лв. 

Източник:в. Монитор Снимки:

Коментари

За да коментираш трябва да си регистриран потребител

Водещи новини

Новини

Вземаме 4 пъти по-малко на час от другите в ЕС

Това показват данни на Евростат за ставките за час работа през 2017 г.

Новини

Платформа прави криптовалути на знаменитости

Базираната в Сингапур GCOX вече е привлякла футболиста Майкъл Оуен и боксьора Мани Пакиао

Банкови продукти

Със съдействието на