размер на шрифта:

ЕП прие нови правила за онлайн търговията в ЕС

Очаква се новото европейско законодателство да даде възможност на потребителите да върнат закупен в интернет продукт в рамките на две седмици, след като са го получили

23.06.2011| Коментари Новини0| видяна 2495
Новини

Европейският парламент прие днес нови правила за онлайн търговията в Европейския съюз. Това съобщи пресслужбата на ЕП.

Очаква се новото европейско законодателство да даде възможност на потребителите да върнат закупен в интернет продукт в рамките на две седмици, след като са го получили. Промените ще задължат онлайн търговците да дават на клиентите подробна и точна информация за крайната цена, поръчаните продукти и контактите за връзка с търговеца. Това са едни от най-съществените придобивки в рамките на постигнатото споразумение между ЕП и Съвета при преразглеждането на директивата за правата на потребителите, се отбелязва в съобщението.

Новото законодателство, прието на пленарната сесия днес, значително повишава правата на онлайн потребителите, особено по информацията, доставката и анулирането на поръчки, като в същото време определя правила за сваляне на информационни продукти от мрежата и намалява административните изисквания за малки и средни предприятия.

Досегашните правила на ЕС за защита на потребителите бяха от времето преди "цифровата революция" и слабо обхващаха защитата на потребителите при онлайн покупки. Проблемите с недоставяне или забавяне на доставки на поръчани стоки, както и
разпокъсаността на правилата за защита на потребителите между държавите от ЕС досега бяха пречка пред трансграничната онлайн търговия. Бизнесът отбелязваше законовите различия между държавите в Общността като причина да не предлага своите продукти на общия европейски пазар.

За да влезе в сила днешното решение, през юли то трябва да бъде одобрено от министрите на страните от ЕС, след което държавите ще разполагат с две години за приложението на новите текстове.

Източник:БТА Снимки:БГНЕС

Коментари

За да коментираш трябва да си регистриран потребител

Водещи новини

Новини

На опашката сме по интернет банкиране

Само 5% от българите са ползвали услугата през миналата година

Новини

КС ще обсъжда може ли работодател да бави заплати

Разпоредба на Кодекса на труда противоречи на член от конституцията

Банкови продукти

Със съдействието на