размер на шрифта:

Как да прекратим незаконна окупация на имота си

Понякога след изтичане на договора, наемателят категорично отказва да напусне

03.05.2013| Коментари Новини6| видяна 27866
Новини

Отношенията наемодател-наемател се уреждат в договора за наем. Всеки наемодател се надява да попадне на коректни наематели, но практиката показва, че за съжаление това невинаги се случва.

Понякога след изтичане на договора, наемателят категорично отказва да напусне имота. Специалистите обясняват как можем да сложим край на незаконната окупация без да бъдем обвинени в самоуправство.

Самоуправството е деяние, което е инкриминирано в Наказателния кодекс, обяснява адвокат Милена Миткова. За да бъде осъществен фактическият състав на деянието, е необходимо обаче самоуправните действия на дееца да са свързани със самоволно осъществяване на едно свое или чуждо право, оспорвано от други лица, страни по едно имуществено правоотношение, което още не е разрешено от компетентните органи.

С две думи трябва да има и висящо дело, за се търси отговорност от собственика, твърди юристът. Миткова съветва потърпевшитеда постъпят следния начин: пращате нотариална покана за освобождаване на имота в 3-дневен срок и заплащане на обезщетение за ползване в конкретен размер и с начална дата и по посочена банкова сметка.

В поканата записвате също, че ако в деня и часа, определен за освобождаване на имота, същият не бъде предаден във ваше владение, то вие ще реализирате правата си. Което означава двама свидетели, видео камера, протокол за вещите, намиращи се в обекта и предаването им на отговорно пазене, подпис на свидетелите на протокола и смяна на ключалките.

Според брокер Камен Димитров трябва да предяви иск пред съда за опразване на имота. В същото дело пред съда може да се поиска обезщетение за ползването на имота след прекратяване на наемния договор, както и заплащане на неплатените наеми и неустойки (ако е предвидено в договора).

Адвокат Миткова потвърждава, че може да се заведе съдебно дело. Но тя не препоръчва този вариант, защото ако наемодателят реши да води дело, най-вероятно ще влезе в имота си след години. При това не се знае дали ще има откъде да си събере присъдените суми за обезщетение и разноски.

 

Очакваме Вашите въпроси и запитвания по казуси на pariteni@netinfocompany.bg. Ние ще търсим нужните Ви отговори и ще предлагаме ефективните решения според експертите в съответните области.

 

Източник:Aнастасия Станишева Снимки:sxc.hu

Коментари

За да коментираш трябва да си регистриран потребител

Водещи новини

Новини

Около 900 лв. само за парно на изолирана тристайна панелка

Включим ли в сметката и топлата вода, то централното парно излиза през зимата най-изгодно

Новини

Най-атрактивните райони за краткосрочно отдаване под наем в София

Увеличава се и броят на необитаемите нови жилища в столицата – т.нар. „тъмни прозорци”

Банкови продукти

Със съдействието на