размер на шрифта:

Още един начин да предотвратим имотна измама

Най-рискови при покупко-продажба на имот се оказват пълномощните, издадени от кметове в малки селища, където няма нотариус и от консулите в чужбина

19.08.2013| Коментари Новини4| видяна 19178
Новини

В последните години станаха ежедневие сигналите и жалбите за злоупотреби или измами с имоти. От една страна се оказва, че хората не са запознати с действащото законодателство относно сделките с недвижимо имущество, а от друга честа причина за проблеми е и самото недоглеждане на документите, които се подписват.

Най-рискови при покупко-продажба на имот се оказват пълномощните, издадени от кметове в малки селища, където няма нотариус и от консулите в чужбина. Причината за това е, че тези документи не са вписани в електронен регистър, което пък от своя страна възпрепятства проверката им в реално време. Пълномощно заверено от нотариус се вписва в елекронна информационна система, като самото вписване обезпечава сигурността на сделките.

При проведени разговори с общински служители става ясно, че голяма част от молбите за издаване на данъчна оценка на имот са подавани от несобственици с пълномощни. Такива могат да бъдат например брокерите от агенциите за недвижими имоти, близки, роднини.

Вероятността да бъде извършена имотна измама засяга не само евентуалните купувачи, а и самите собственици на имоти, които е възможно въобще да нямат представа, че имуществото им е обект на прехвърлителна сделка.

Тук на помощ идва една изключително полезна услуга на Имотния регистър-SMS оповестяване. Информационната услуга, представлява възможност за получаване на уведомителни кратки текстови съобщения при вписвания, отбелязвания и заличавания в книгите за вписване, отказите и постановените по тях определения на окръжния съд, издаването на заверен препис и отказ за издаване на заверен препис и корекция на запис в информационната система, за физическо лице, юридическо лице или чуждестранно лице. Накратко – ще бъдете известявани за всяка промяна по Вашата имотна партида. Сроковете, в които ще бъдете известени са до 30 минути от извършване на действието.

Услугата е достъпна на адрес http://sms-imot.registryagency.bg/. За позлване на услугата е необходима регистрация, а след успешна регистрация е необходима и активация на услугата.

Чрез активиране на услугата се закупува пакет кратки съобщения за срок от две години на цена от шест лева. Тази сума се удържа от месечния Ви абонамент за мобилен телефон или се приспада от предплатена мобилна услуга.

Чрез тази модерна услуга можете в изключително кратък срок да реагирате в случаи на опит за извършване на неправомерни действия с Ваша собственост. От своя страна, полученото съобщение Ви улеснява и при евентуално подаване на жалба до компетентните органи, тъй като то съдържа идентификационни данни на действието, което е извършено по имотната партида.

Очакваме Вашите въпроси и запитвания по казуси на pariteni@netinfocompany.bg. Ние ще търсим нужните Ви отговори и ще предлагаме ефективните решения според експертите в съответните области.

Източник:Цветелина Велинова, юрист, Програма "Правна помощ" Снимки:sxc.hu

Коментари

За да коментираш трябва да си регистриран потребител

Водещи новини

Новини

Източат ли ни картата, губим само стотарка

Плащаме онлайн, без да попълваме нареждания, номер на пластика и кодове

Новини

Минимум 6 месеца гаранция при ремонт на колата

Създават се и регистри на автосервизите и на резервните части, предвиждат законови промени 

Банкови продукти

Със съдействието на