Оттук нататък всички услуги, които ползваме на гише в банков офис, с банков служител, ще стават все по-скъпи, предупреди в интервю за БНР Тихомир Тошев, кредитен консултант и изпълнителен директор на Кредит център.

Относно срочните депозити Тошев посочи, че банките, които предлагат такива депозити, вече са много малко, а повечето изобщо са премахнали тази възможност.

За какво най-често харчим парите си

Всички големи банки нямат лихви по депозититеБанките са пълни с пари. Тъкмо бяха позаглъхнали последиците от предишната световна финансова криза и се появи коронавирус кризата, въпреки че не е толкова тежко финансова, като изключим сектори, които бяха засегнати много, но хората пак се настроиха спестовно и в момента българите държим над 62 милиарда в банките, а на банките това им е разход. Раздадените кредити са 28 милиарда. Другите пари тежат на банките, затова те не плащат лихви по депозитите. За свръхналичности банките въведоха такси – ако вие сте спестили над 400 000 лева, банката ви взема и такса.“

istock
istock

Тъй като повечето банки не плащат никакви лихви върху спестените средства, хората си държат парите в обикновени разплащателни сметки, допълни Тихомир Тошев.

Депозитите нараснаха, но много малка част от българите успяват да спестяват, коментира Тошев.

Личен финансов бюджет – планиране на приходи и разходи

„Малките депозити намаляват и се теглят. Масовият българин не може да заделя и даже харчи част от заделеното. Около 20% от българите са тези, които забогатяват повече и трупат повече депозити. 80% по-скоро са в другата част, където им се налага дори да харчат част от малките си спестявания.“

istock
istock

Във всички сегменти на кредитирането през миналата година се наблюдава ръст, поясни кредитният консултант. За покупка на жилища са изтеглени над 5 милиарда.

Банкер: Отрицателните лихви ще се задържат

Експертът отбеляза още, че извън традиционната форма на инвестиция в недвижим имот, много хора вече започват да се оглеждат и за други инструменти, с които да защитят парите си срещу инфлацията: злато, взаимни фондове, застраховки живот с инвестиционен характер, допълнително пенсионно осигуряване.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg