Засега няма да има повишаване на банковите лихви, каза днес във Варна финансистът Левон Хампарцумян.

По думите му основната спирачка за такава стъпка са огромните задължения на страните от Южна Европа. Едно рязко повишаване на лихвите ще вкара целия регион в сериозни затруднения, посочи Хампарцумян.

Кризата удари и банките

Според него сериозен фактор е и това, че българската финансова система е подготвена с буфери и с процедури за оценка на риска. Може да има някакво повишаване на лихвите, но не очаквам да е сега, нито да е рязко, каза Хампарцумян.

"Заради пандемията живеем в състояние на криза, но това не трябва да ни тормози, защото не означава на всяка цена купонна система и режим на тока, по-скоро затруднения във веригите на производство и доставяне на стоки и услуги", допълни финансистът.



По думите му всъщност страната ни може да намери по-добра позиция в сравнение с времето преди кризата.

Терминът, който се използва тези дни, вече не е оф шоринг - далечна дестинация, а обратното - близка дестинация и ако България си намери мястото в постковид по-устойчиви вериги, ще имаме преимущество, обясни Хампарцумян. И уточни, че за да бъдат привлечени инвестиции, са нужни образовани хора, лесни административни процедури, предсказуема бизнес среда.

Благосъстоянието на българите забави ръста си

Хампарцумян каза още, че за разлика от предходната криза, днес българският банков сектор е подготвен и ликвиден и може да се използва като система за разпределяне на подкрепа в процеса на реструктуриране в следкризисния период на растеж.

istock
istock


Във Варна днес Левон Хампарцумян стана Доктор хонорис кауза на Икономическия университет в града. Церемонията бе част от тържествата по случай 100-годишнината на първото в страната висше икономическо училище. Празникът ще продължи с тържествено събрание и връчване на академичните награди на университета. За високи постижения в науката ще бъдат отличени проф.Иван Русев и проф.Стефан Вачков. Сред гостите на юбилея ще бъде и най-титулованият български боксьор Кубрат Пулев.

Колко са одобрените искания за безлихвени кредити

Утре проф.Русев ще изнесе публична лекция и ще представи монографичния си труд, посветен на началото на висшето икономическо образование в България. След обяд ще бъде открита и научна конференция, посветена на развитието на счетоводното законодателство у нас.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg