В средата на юли топлофикациите на природен газ трябва да обявят сумите, които ще възстановят на абонатите заради поевтиняването на синьото гориво с 40%.

Това ще стане със задна дата от август миналата година да края на март 2020.

Ще стане чрез изравнителните сметки за изминалия отоплителен сезон, съобщи председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране(КЕВР) Иван Иванов.

Ще има връщане на пари, но не под формата на средства, а чрез прихващане във фактурите, обясни Иван Иванов.

Става въпрос за 65 млн. надвзети от топлофикациите в страната заради разликата в цената на природния газ, която поевтиня със задна дата от август миналата година, но през последните 8 месеца отоплителен сезон тя беше фактурирана по високите си ставки.

Само "Топлофикация- София" е надвзела 48 млн. лева.

istock
istock

В следващите три дни всички топлофикационни дружества трябва да подадат своите отчети в КЕВР за това каква топлинна енергия и какво количество са произвели. На тази база в 7-седмичен срок от регулатора ще изчислят точно какви средства ще ни бъдат върнати.

За абонатите, които получават прогнозни сметки, които са 94% от всички потребители, това ще стане в изравнителните сметки, които трябва да са готови в средата на юли. Има и нов срок за обжалване, който е в края на август.

Предлагат цената на парното да не се променя 1 година

"При представянето на изравнителната сметка, където на отделен ред ще бъде указано с каква сума се намалява изравнителната сметка поради надвзетите пари за природен газ за изминалите 8 месеца", съобщи Иванов.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg