„Бюджет 2021 въобще няма програмен характер. Има похарчване на пари, но ги няма целите.“ Това мнение изрази пред БНР директорът на Балканския институт за социална политика и бивш социален министър Иван Нейков.
 
Относно решението за детските надбавки той посочи, че „като че ли всички са щастливи, само че не се вижда начинът, по който това ще бъде направено“. Много лесно е да кажеш на половината родители – ние ще ви намалим данъците, но една огромна част от хората всъщност не подават данъчни декларации, през които да стане това намаляване, поясни Иван Нейков. Това е така за хората, получаващи само доходи от трудови правоотношения.
 
Няма технологична възможност как да им върнем данъците. От това предложение ще могат да се възползват само онези, които освен работна заплата получават и други доходи, допълни Нейков. "Кашата продължава с детските надбавки и вероятно ще я гледаме тази сага още две години."
 
Ако човек погледне парите в различните социални сфери за догодина, те са повече от тези през 2019 година. От тази гледна точка всички трябва да са доволни. Може да се окаже обаче, че дефицитът в Бюджет 2021 ще е много по-голям, прогнозира Иван Нейков. 
 
За 2022 г. се залага дефицит около 4%, тоест очаква се, че 2021-ва ще е по-добра от 2022 г. Предвижда се нарастване на приходите от ДДС, което означава нарастване на вътрешното потребление, посочи той.
 

istock
istock

„Каква е обаче реакцията на хората 2020 година? Само за няколко месеца, данните от БНБ сочат рязко нарастване на новите депозити на хората. Което означава, че хората реагират по съвсем нормален начин: спират различни разходи, за да има „бели пари за черни дни“. Тогава сметката, че 2021-ва ще харчим много повече, отколкото сега, за да има по-големи постъпления от ДДС, остава рискова такава прогноза. И може да се окаже дефицитът в бюджета 2021-ва да е много по-голям.“
 
При мерките в подкрепа на пазара на труда виждаме copy paste на мерките от 2020 година, „което означава, че правителството очаква, че проблемите няма да бъдат различни, щом не предвиждаме нов инструментариум в тази посока“, заяви още Нейков. Той направи сравнение с други европейски страни, където се виждат „нови инструменти и нова вълна на защита“, а в рисковите отрасли се вижда много по-директна подкрепа от страна на бюджета, която да се яви животоспасяваща.

Вдигат рязко данъчните облекчения за деца от догодина

Расте вътрешнофирмената задлъжнялост и бизнесът ще изпитва затруднения за много по-продължителен период от време, смята бившият социален министър. Бизнесът има нарастване на разходите, свързани със защитните  мерки по време на пандемията и тези разходи бе трябвало да бъдат признати за присъщи на бизнеса и да не бъдат облагани, отбеляза Нейков. Огромни разходи ще имат работодателите в следващите години за осигуряването на безопасна работна среда, а за това никой не говори, допълни той.
 

istock
istock

Относно „прозореца“ за прехвърляне на партиди от частните пенсионни фондове към НОИ, Нейков препоръча хората да не правят „резки движения“, а решението за (не)прехвърлянето да бъде взето колкото може по-късно и при максимален обем информация.
 
„Когато наближи моментът да излизаш в пенсия, когато имаш право на пенсия и от първия, и от втория стълб, най-добре е - иди първо при пенсионния си фонд, където се осигуряваш за втората пенсия, и поискай от тях информация – каква пенсия ще ми дадете при действащото законодателство. Когато получиш този отговор, иди в НОИ и ги попитай – вие каква пенсия ще ми дадете съобразно 30, 40 години осигурителен стаж и т.н. И когато получиш двата отговора, попитай НОИ – а ако си прехвърля парите при вас, каква пенсия ще получа само от вас. И тогава, на базата на тази информация, сядаш вкъщи, вземаш молива и смяташ.“

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg