Това показва анализ на Държавната комисия за стокови борси и тържища.
През 2019 г. се запазва тенденцията, наблюдавана през последните години - по-слабо предлагане на български плодове и зеленчуци и засилен внос.
Импортът расте, заради силната конкуренция при зеленчуците от трети страни, обясняват експертите от комисията.
През зимните и пролетни месеци делът на родната продукция е изключително нисък и е най-силно изразен при продажбите на доматите и ябълките.
Средногодишният относителен дял на количествата български домати е 45% и малко по-висок при краставиците – 66 на сто.
istock
Ако искате да ядете български кайсии, то можете да ги намерите през юни и юли, а родните праскови са на пазара и през август и септември. Въпреки това дори през летните месеци родната продукция е едва 58% от общите продажби, отчита комисията.
Турските домати и краставици пълни с пестициди
Оказва се, че вносната стока държи по-ниска цена от българската. През цялата година цената на вносните домати е по-ниска от тази на българските оранжерийни домати, като разликата варира между 20 и 40 на сто.
Същата е ситуацията и при краставиците, като през зимните и пролетните месеци вносните с 1 лев по-евтини от българските.
Драстични разлики има и в цената на зеленчуците в различните градове, които стигат до 60-80%. Най-високи цени на доматите, краставиците и пипера са регистрирани на тържищата в област Ловеч.
За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg
Коментари
0