Цената на кафето леко ще се повиши до края на годината.

Повишение във фючърсите ще има и на сорт  „Арабика“, и на „Робуста“, според проучване на Reuters, проведено сред девет анализатори и търговци.

Фючърсите на „Арабика“ ще се повишат с 1.20 долара за литър до края на годината, което е увеличение от 0.9% на база цената на кафето в момента.

Увеличението във фючърсите на „Робуста“ се очаква да бъде доста по-голямо – с 1,390 долара за тон до края на годината, което е ръст от 3.42% спрямо текущата цена.
 
„Намираме се във време, което е доста предизвикателно за всички стоки“, казва анализаторът Стивън Плат, позовавайки се на данни, които отразяват стимулиращите политики, които водят правителствата в момента по света, както и въздействието на търсенето на стоките, причинено от пандемията.

„Индустриалните продажби на кафе, както и намаленото потребление на напитката в големите индустрии до голяма степен се компенсира от потреблението в домашни условия, заради блокадата“, каза още той.
 
Според експертите глобалният излишък от кафе ще нарасне до 5 млн. торби през 2020-2021 г. от 1.85 млн. торби през 2019-2020 г., а основната причина е по-слабото предлагане на сорт „Арабика“ заради затворените с месеци ресторанти.



Коронавирусът вдигна цената на кафето

В голяма част от ресторантите по света се предлага кафе именно от този сорт. В същото време търговци и анализатори наблюдават увеличение в потреблението на сорт „Робуста“, който се предлага основно в супермаркетите.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg