ДДС за бебешки храни и памперси да падне от 20% на 9% прие на второ четене парламентарната комисия по бюджет и финанси.

Промените в Закона за ДДС бяха внесени от депутатите от ДПС Мустафа Карадайъ, Делян Пеевски и Йордан Цонев,.

Книжните издания също ще се ползват от намалената данъчна ставка. Очаква се намалените ставки да бъдат гласувани окончателно от депутатите в пленарна зала през следващата седмица.
 
Предложението за намаляване на данъка на детските стоки беше подкрепено и от председателката на бюджетната комисия Менда Стоянова, която принципно е против диференцирането на ставката.
 
Намаленото ДДС ще важи за детските храни за деца до 3-годишна възраст, както и за детски фармацевтични продукти, в т.ч. памперси.


Според приложението на ДПС това са адаптирани бебешки млека, прахообразни каши за бебета или за малки деца, хомогенизирани зеленчукови или плодови пюрета в съдове с нетно тегловно съдържание, ненадвищаващо 250 грама.

istock
istock

Включени са и пюретата от месо, риби, зеленчуци, плодове или ядки с тегло до 250 г. Намалението ще направи по-достъпни храните и фармацевтичните продукти за повече семейства.

Ваучери за море и 9% ДДС за хотели - на първо четене

Виното, бирата и алкохолът, сервирани в ресторантите и предоставяни като част от кетъринг услуга, остават с налог от 20%.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg