Европейската комисия одобри схема на България в размер на 30 млн. лева (около 15 млн. евро) под формата на безвъзмездни средства в подкрепа на микро, малките и средни предприятия, засегнати от пандемията с Covid-19.

Целта на мярката е да бъде облекчен внезапният недостиг на ликвидност, пред които са изправени те при операциите си предвид мащабите на пандемията.

Вижте кои могат да получават по 24 лева на ден от държавата

Средствата ще покрият частично разходите за транспорт на пътници с автобус със задна дата - от 1 февруари, до 6 месеца след влизането в сила на споразумението за безвъзмездните средства, сключено между бенефициента и Министерството на транспорта, информационните технологии и комуникациите.

Кандидатите могат да подават заявления на стойност от 3 000 лева (приблизително 1 500 евро) до 450 000 лева (приблизително 230 000 евро).

istock
istock

Европейската комисия установи, че българската схема отговаря на условията, посочени във Временната рамка. По-специално, помощта няма да надвишава 800 000 евро на дружество и ще бъде предоставена не по-късно от 30 юни 2021 г.

Комисията стигна до заключението, че мярката е необходима, подходяща и пропорционална за преодоляването на сериозни затруднения в икономиката на държава членка в съответствие с член 107, параграф 3, буква б) от ДФЕС и условията на Временната рамка.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg