54% от фирмите очакват да имат затруднения при погасяването на банковите си задължения след изтичането на банковия мораториум.
Това показва проучване на Българската стопанска камара проведе експресно онлайн сред нейните членове от цялата страна и всички сектори на икономиката. Най-голям процент от участниците (28,6%) е от сектор „Хотелиерство, ресторантьорство и турагентство“.

Проучването показва, че 79% от анкетираните отчитат влошени икономически показатели на предприятието си.

Половината от участниците в проучването (50,6%) прогнозират, че ще успеят да възстановят икономическото си състояние до края на 2022 г., а 18,3% - до края на тази година. 26,1% виждат по-далечен хоризонт (след 2022 г.), в който да се възстановят от кризата, а 0,4% декларират, че са прекратили дейност, респективно – никога няма да се възстановят.

74% от анкетираните разчитат на мерки за подкрепа на заетостта, а 68% се нуждаят от ликвидна подкрепа, вкл. за 12 месеца (47,3%), за 6 месеца (14,9%), за 3 месеца (2,9%) или за по-дълъг от една година период (1,7%).

Последният въпрос от анкетата предостави възможност на участниците в нея да споделят своите предложения за подобряване на държавната подкрепа към фирмите.

Част от предложенията са в посока ускоряване на процеса и намаляване на бюрокрацията по предоставяне на подкрепата, отлагане/опрощаване на местни данъци и такси, запазване на по-ниската ставка по ДДС за ресторантьорския бранш.

БСК
БСК

Голяма част от анкетираните очакват удължаване срока на действие на съществуващите мерки и правят конкретни предложения за промяна на дизайна им, така че по-широк кръг фирми да могат да се възползват от тях.

Ще се удължи ли мораториумът върху кредитите

Сред предложенията са също анализ на прилаганите до момента противоепидемични мерки и антикризисни обезщетения на фирмите, по-малко държавна намеса в бизнеса и равнопоставено третиране на отделните сектори при прилагането на ограничения.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg