Втората вълна от коронавируса ще нанесе по-тежък удар върху икономиките в Централна и Източна Европа (ЦИЕ), отколкото тази през пролетта. Така в следващите месеци може да се очаква те да изпаднат в рецесия, независимо от предприетите от правителствата по-меки мерки. На това мнение са икономисти от международната компания Coface.

Данните за брутния вътрешен продукт (БВП) на държавите от региона показват, че през последните четири месеца на 2020 година показателят се е понижил в сравнение с прогнозите от началото на годината. Така при подем за първото четиримесечие, последното такова идва със спадове за БВП от над 4 на сто.
За България този резултат е в размер на минус 5,2%, като в съседна Румъния намалението е най-значително - минус 6%. Резултатът за Чехия е минус 5,8 на сто, а за Унгария - минус 4,7 на сто.

"През 2019 година, преди пандемията COVID-19 да причини значително влошаване на икономиките в световен мащаб, регионът на ЦИЕ поддържаше сравнително устойчиво ниво на развитие, въпреки че регистрира ръст на БВП с 3,6% (на фона на 4,3% през 2018)", коментира регионалният икономист на групата на Coface Грегорж Шилевич.

istock
istock

"Тази година е трудна за бизнесите. Въпреки че очакваме сравнително подобрение на икономическата среда през 2021 година, компаниите трябва да имат предвид множество предизвикателства, включително и рисковете, свързани с обявяване на несъстоятелност", добавя той.

Как ще се отрази вторият локдаун на бизнеса и работниците

Според експертите за представянето на икономиките в региона към края на 2020 година основно значение ще имат предприетите от правителствата мерки. При втората вълна от заразени в ЦИЕ те са по-разхлабени въпреки по-големия ръст на заразените особено в Чехия и Полша.

"Правителствата на държавите не биха искали да удължат мерките, тъй като знаят, че това ще се отрази пагубно на икономиките през второто тримесечие на 2020 година", казва Шилевич.

istock
istock

Независимо от тежките последствия на пандемията върху икономиките през настоящата година, икономистите очакват, че през следващата ще започне постепенно възстановяване. По техните думи връщането към предкризисните нива може да се очаква през 2022 година.

"Очакваме, че през 2022 година БВП ще достигне същата стойност, като през изминалата година не само в региона на ЦИЕ, но и в много други държави в Западна Европа. Предвид динамичните промени в света, през следващите месеци бизнесите трябва да бъдат подготвени за предизвикателствата, включително и рисковете от обявяване на несъстоятелност в някои сектори", коментира управителят на "Кофас България", Пламен Димитров.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg