През първото тримесечие на 2020 г. цените на старите жилища у нас са продължили да се увеличават и в сравнение с предното са се вдигнали с 2,4%.

Това показват последните данни на Националния статистически институт. На годишна база старите жилища са поскъпнали с 6,3%, което е увеличение спрямо края на миналата година, когато е било 4,9%. Ръстът на цените на старите жилища е най-големият от второто тримесечие на 2018 г.

Цените на новите жилища обаче са се понижили. Намалението с 0,9% е в сравнение с предишното тримесечие, но ако се сложат и съществуващите жилища, има общо поскъпване на годишна база с 4,7%, показват данните на НСИ.

Общото нарастване на цените от 4,7% обаче е най-бавният темп от първото тримесечие на 2016 г., когато поскъпването е било с 4,6%.

Но очакванията кризата да намали с много цените на жилищата най-вероятно няма да се оправдаят, защото и данните на БНБ за март, април и май показаха, че ръстът на теглене на ипотечни кредити е продължил.

Техните лихви са продължили да се понижават и на практика имотният пазар е преминал през кризата сравнително леко.

Тенденцията старите жилища да поскъпват по-бързо от новите на годишна основа е валидна за почти всички големи градове в страната. В Пловдив цените на жилищата нарастват с 8,3%, най-бавният темп от първото тримесечие на 2019 г., като при старите жилища поскъпването е с 9,2%, а при новите – със 7,3%.

istock
istock

Във Варна жилищата поскъпват с 4,5% на годишна база, също е най-слабият темп от началото на 2019 г., като старите жилища регистрират скок на цената от 6,9%, а при новите жилища той е едва 0,2%.

В Бургас ръстът на цените е с 3,2%, най-бързият от началото на миналата година благодарение на силното поскъпване на старите жилища със 7,5%, докато новите жилища поевтиняват на годишна основа с 1,7%.

С колко поскъпнаха жилищата у нас

В Русе жилищата поскъпват с 4,5% на годишна основа, като при старите ръстът е с 4,7%, а при новите  - 1,7%. Стара Загора единствена не се вписва в тенденцията, като там новите жилища отбелязват силен ръст от 11,2% на годишна основа, докато при старите е отчетено по-слабо поскъпване от 4,9%. Така средният ръст на цените на жилищата в града достига 6,5%.

Цените на новите жилища у нас намаляват между януари и март на тримесечна основа в почти всички големи градове в страната и на национално ниво, а на годишна основа ръстът им е най-бавният от пет години насам, сочат още данните на НСИ.

Цените на новите жилища се понижават с 0,9% спрямо края на миналата година на национално ниво. В София те намаляват с 1,1% за първи път от четвъртото тримесечие на 2018 г. В Пловдив спадът е с 1,5%, но е по-малък в сравнение с края на миналата година, когато е достигнал 2,3%.

МРРБ
МРРБ

Във Варна понижението на тримесечна основа достига 1,9%, като за последен път новите жилища в морската столица са поевтинели през второто тримесечие на 2019 г. 

В Бургас  свиването е с 0,2%, докато през четвъртото тримесечие на миналата година е отбелязан ръст от 1,2%. Новите жилища са поскъпнали леко в Русе с 0,5%, а в Стара Загора цената им е нараснала с 1,8%, показват данните на НСИ.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg