В глобален план цените на жилищата са нараснали с най-бързия си темп от 2005 г. насам на фона на ниските лихви, недостига на предлагане и ръста на спестяванията на домакинствата, които продължават да подкрепят жилищния пазар, отбелязва Knight Frank.
 

България е на 25-о място в света по годишен ръст на цените на жилищата през второто тримесечие, показва индексът на компанията, включващ 55 страни.
 
Страната ни се изкачва със седем места в индекса на Knight Frank спрямо първото тримесечие, когато заемаше 32-о място. Това е най-високата ѝ позиция в индекса от първото тримесечие на миналата година, когато се намираше на 18-о място.
 
Цените на жилищата у нас са нараснали със 7,5% на годишна база през второто тримесечие и с 5% на шестмесечна основа. Само между първото и второто тримесечие покачването е с 3,2%. Компанията, която използва данните за България на Евростат, уточнява, че промените в цените се отнасят за първото тримесечие на тази година.

Средният ръст на цените на жилищата в 55-те изследвани страни достига 9,2% на годишна база, сочат данните на компанията. Това е най-бързото покачване на цените от 12-те месеца до март 2005 г. Те изпреварват над два пъти ръста от 4,3% през същия период на миналата година заради нажежаването на имотните пазари във все повече страни.
 
Една трета от страните регистрират двуцифрен ръст на цените, включително Русия и Германия. САЩ, Австралия, Нова Зеландия, Турция и Канада отчитат номинално повишение на жилищните цени от над 16 на сто, сочат данните на Knight Frank.
 

istock
istock

Турция оглавява класацията за шесто поредно тримесечие с годишен ръст на цените от близо 30%, но темпът на растеж се забавя. В десетката попадат още Нова Зеландия, САЩ, Словакия, Швеция, Люксембург, Австралия, Канада, Нидерландия и Русия.

Младите хора все по-трудно купуват жилище

„Породеният от пандемията жилищен бум продължава. Това до голяма степен важи за развитите икономики, където мерките за подкрепа запазват работни места и позволяват значителни спестявания“, коментира Кейт Евърет-Алън, ръководител на международните жилищни изследвания в Knight Frank.
Средният ръст на цените на жилищата е над два пъти по-висок в развитите икономики в сравнение с развиващите се страни, показват данните на компанията. Испания и Индия са единствените страни в индекса, които отчитат спад на цените на жилищата от съответно 0,9% и 0,5%.

istock
istock

На остров Джърси цените на жилищата са останали непроменени през второто тримесечие в сравнение със същия период на миналата година. Това е най-ниският дял на пазарите, регистриращи понижение на цените, от създаването на глобалния индекс на цените на жилищата през 2008 г.

 За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg