Банка ДСК и Обединена българска банка (ОББ) подписаха споразумения с Българската банка за развитие (ББР) по гаранционната програма за предоставяне на безлихвени кредити на физически лица в неплатен отпуск и самоосигуряващи се.

И двете финансови институции приемат заявления за заем до 4 500 лева от 1 юни.

Към момента по гаранционната програма работят още седем търговски банки – това са Алианц банк, Инвестбанк, Интернешънъл Асет банк, Общинска банка, Първа инвестиционна банка, Търговска банка Д и УниКредит Булбанк.

Заявили интерес са още три кредитни институции, които се очаква да се присъединят към програмата.

Към края на май постъпилите искания за кредити са 10 847, от които потвърдени са общо 5 265, а обработващи се – 2 351.

Две трети от исканията са на лица на трудов договор, а една трета са на самоосигуряващи се.

Общата сума на одобрените кредити е над 22 млн. лв., при средна стойност на заемите близо 4 300 лева.

Програмата за гарантиране на безлихвени кредити цели да подпомогне служителите в неплатен отпуск и самоосигуряващите се лица, които временно не могат да полагат труд в условията на извънредно положение.

И пенсионери могат да получат безлихвен кредит

Те имат възможността да получат безлихвени заеми до 4 500 лева, които се отпускат наведнъж или на три транша от по 1 500 лева.

istock
istock

За кредит може да се кандидатства до края на 2020 г. Максималният срок на погасяване е 5 години, с минимум 6 месеца и максимум 24 месеца гратисен период.

По заемите няма да се дължат такси, комисиони и неустойки.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg