Да се намали броят на дните болничен, които личните лекари могат да издават. Това предложи министърът на труда и социалната политика Бисер Петков по време на дискусия, която потърси решения на проблема с фалшивите болнични листа.

Предложенията на работодателите първите три дни от болничния да са неплатени или да се изплащат от НОИ, са социално неприемливи според социалния министър Бисер Петков. Той предложи друго:

"Да се ограничи и съкрати периодът, в който личните лекари могат да издават един болничен лист. Сега е до 14 дни непрекъснат. Мисля, че във времето назад е имало до 7 дни, както и общата продължителност, която личният лекар може да издава в рамките на една година – до 40 дни".

И управителят на НОИ Ивайло Иванов категорично възрази първите три дни да се изплащат от Осигурителния институт:

"Това би натоварило ресурса с близо 200 милиона допълнително, което ни затруднява. Може би трябва да се мисли във варианта за изчакване и изчаквателен период на влизане на болничните".

istock
istock

Тоест началото на болничния да не се изплаща и да остава за сметка на работника, каквато е практиката в повечето европейски държави, се аргументираха работодателите.

Председателят на социалната комисия в парламента Хасан Адемов предложи:

"Първият вариант е за първите три дни болнични да се изплаща различна договорена сума. Вторият вариант, който е - първите три дни с разрешение на работодателя. Заплатата му върви по начина, по който е вървяла до тогава".

Работна група в рамките на Националния съвет за тристранно сътрудничество ще решава проблема с фалшивите болнични.