Конфедерация на труда „Подкрепа“ настоява минималните осигурителни доходи за всички икономически дейности и професии да се увеличат през 2022 година с 27 процента, колкото е ръстът на минималната работна заплата в последните три години. Това пише в становище на синдиката.

Поради възпрепятстване на преговорите от страна на работодателските организации, през последните няколко години социалните партньори не провеждат такива.

Увеличението на минималните осигурителни доходи се прави само по административен път и като резултат от нарастването на минималната работна заплата, пише в становището на синдиката.
 
Вследствие на това 76% от минималните осигурителни доходи са на равнището на минималната работна заплата. Понастоящем МОД нито диференцират различните икономически дейности и квалификационни групи професии, нито спомагат за осветляване на икономиката.

Какви удръжки от заплатата ни може да прави работодателят

Фактическото замразяване на МОД води до сближаване на реалния осигурителен доход както между професиите, така и между икономическите дейности. В посока надолу, посочват от синдиката.

istock
istock

Невъзможността за провеждане на преговори между социалните партньори, поради бойкот на работодателските организации, води до тежки дефицити в осигурителните фондове, подценяване на българския работник и служител и отлив на млади специалисти към чужбина, пише още в становището.
 
 За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg