Болните в София получават най-много пари на ден обезщетение, показват данните на НОИ за деветте месеца на миналата година. Средно на ден хората с болничен в столицата взимат по 53 лева. Средното обезщетение при за временна неработоспособност заради заболяване в страната е било 45 лева на ден.

В Стара Загора обезщетението е средно по 49,28 лева, във Варна – 45,26 лева, приблизително колкото и в София област. Най-ниски за обезщетенията за временна неработоспособност заради заболяване в Благоевград – едва по 34 лева на ден, Кюстендил – 36,88 лева и Хасково – 37,14 лева.

Под 40 лева взимат хората, които не ходят на работа във Видин, Кърджали, Ловеч, Монтана, Пазарджик, Перник, Плевен, Силистра, Сливен и Смолян, показват още данните на НОИ. Средно за страната за един болничен лист са плащали по 320 лева.

Мъжете, тъй като получават по-високи заплати, взимат и по-високи обезщетения, когато са болнични. Средната сума е 47,14 лева, докато жените взимат по 43,24 лева.

За деветте месеца на миналата година лекарите са издали почти 2 милиона болнични листове и по тях са планети 640,328 млн. лева, като общо са дадени обезщетения за близо 14,3 милиона работни дни.

Колко българи са получили обезщетения за болест през миналата година

Първите три дни от болничния се плащат от работодателя, а следващите от НОИ, като сумата е 80 на сто от дневното ни трудово възнаграждение, върху което ни внасят осигуровки.

Най-много първични болнични листове са издадени за от 4 до 7 дни – над 726 000, а тези от 8 до 14 дни са близо 700 000. До три дни са били около 340 000 от болничните листове, показват данните на НОИ.

istock
istock

Най-честата диагноза за деветте месеца на минлата година, на база на която са издали болничен, е била COVID-19 - Идентифициран вирус, като такива е посочена в 11% от издадените листове. Тази диагноза се използва, когато COVID-19 е потвърден чрез лабораторно изследване, независимо от тежестта на клиничните признаци или симптоми. Следват диагнозите Неуточнена вирусна инфекция и Остра инфекция на горните дихателни пътища – с по 8% дял.
 
За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg