19200 лица и семейства са получили през миналата година месечна помощ по Закона за социално подпомагане, която общо е в размер на близо 25 милиона лева. Това посочва социалният министър Лазар Лазаров в отговор на депутатски въпрос.

За инцидентно възникнали здравни, образователни, битови и други потребности, както и за издаване на лична карта веднъж годишно може да се отпуска еднократна помощ, уточнява министър Лазаров. През миналата година са отпуснати общо 10 745 такива еднократни помощи, за които са изплатени 4,315 млн. лева. Пари са получили и 47 736 украински граждани, за което са изразходвани 16,3 млн. лева.

Самотните стари хора над 70-годишна възраст и родителите, които отглеждат сами децата си, също имат право на месечна целева помощ за заплащане на наем на общински жилища, ако доходът им е до 250% от диференцирания минимален доход. През миналата година такава помощ са получили едва 45 човека, като сумата е 34 402 лева.

5484 семейства пък са взели общо 14,657 млн. лева, тъй като децата им не са посещавали училище заради обявената грипна епидемия.

Как се променят помощите за самотни старци, инвалиди и сираци през 2023г.

Най-голяма е сумата дадена като помощ за отопление – 187,26 млн. лева, като от нея са се възползвали 301 732 лица и семейства. Право на тази помощ имат хората, чийто средномесечен доход за предходните 6 месеца, преди месеца на подаване на заявлението, е по-нисък или равен на индивидуално определен диференциран доход за отопление.

Платени са и 6,44 млн. лева за допълнителната еднократна помощ за отопление, която Министерски съвет реши да отпусне в размер на 400 лева на 16 268 човека. 47 332 лица са получили по 300 лева еднократно за отопление, като общата сума възлиза на над 14 млн. лева.

istock
istock

По реда на Закона за семейни помощи за деца се предоставят 12 вида семейни помощи за деца, те са еднократни и месечни. По-голяма част от тях се предоставят без подоходен критерий, уточнява министърът. Общата сума, отпусната за всички тези помощи, възлиза на близо 551 млн. лева, като най-много са хората, получаващи детски – средно на месец за 459 491 деца, показват още данните на социалното министерство.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg