Полицията в Пазарджик предупреждава гражданите да не отговорят на непознати телефонни повиквания, особено на телефонни номера с код 00 223. 

Кодът е на африканскага държава Мали, а целта на измамниците е да поддържат дълъг телефонен разговор, което би натрупало големи сметки на българските абонати, каза говорителят на полицията Мирослав Стоянов: 

Кой печели най-много от изолацията при коранвирус

"Това е някаква опция за печелене на средства от хора, които се обаждат от много далече, извън територията на Република България, по всяка вероятност от страни от Африка. Дори и на директора на Областната дирекция на МВР в Пазарджик имаше две подобни кликвания, на служебния му телефон.

istock
istock

Тоест тези хора не подбират на чий телефон звънят, обикновено мобилен, и очакват връщане на обаждането, като по този начин човекът рискува да натрупа много висока сметка за мобилния си телефон, тъй като това са страни, които са извън ЕС и там тарифирането на минута е много по-голямо, в пъти над нормално допустимото.

А1 и МВР заедно против телефонни измами, свързани с COVID-19

Призоваваме гражданите, когато получават подобни обаждания от непознати номера, особено с телефонни кодове, които са извън рамките на Европейския съюз, да не връщат обаждания. Апелираме затова да бъдат внимателни".

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg